Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Den bitande kölden fortsätter, Boko Haram har kidnappat 110 unga kvinnor, fortsatt kamp för Pandemrix-ersättningar

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 06:08.
Ett frostigt fönster på en röd stuga.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Köldvarning gäller i södra och mellersta Finland i början av veckan.

Robin Järviö ser ut att gå miste om livslång ersättning för att ha drabbats av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa år 2009. Det är konsekvensen av ett byråkratiskt beslut som fattades förra veckan.

Vaccin mot svininfluensa.
Bildtext Många barn och unga fick narkolepsi av Pandemrix
Bild: Boris Roessler / EPA

Undervisningssektorns fackorganisationer OAJ och Jyty samt JHL varslar om strejk på grund av oenighet om lönerna. Varslet gäller 15 skolor i Helsingfors under perioden 12-16 mars. Den privata lärobranschen har varit utan avtal sedan 1 februari.

I dag görs ett nytt försök att förhandla i den långvariga konflikten inom finansbranschen som fram för allt gäller villkoren för veckoslutsjobb.

Ett tomt mötesrum med ett stort bord och flera stolar.
Bild: Mostphotos

Medling i flera andra arbetskonflikter pågår som bäst. Det har varslats om flera strejker de närmaste veckorna, bland annat vid privata daghem, inom fastighetsskötseln och vid isbrytarna.

Korpo centrum genomgår ändringar i framtiden.
Bild: YLE/ Marina Saanila

Ett tiotal hushåll på Vattentornsvägen i Korpo är utan vatten. Huvudledningen i Roslax skadades vid grävarbeten under veckoslutet. Invånarna kan hämta hushållsvatten vid serviceboendet Regnbågen.

I Tavastberga i Vanda pågår klorering av vattenledningsnätet i 36 fastigheter. I lördags upptäcktes ett rörläckage, som kan ha lett till att avloppsvatten blandats i dricksvattnet.

Lastbilar kör i vägkorsning
Bildtext Polisen övervakar tunga trafiken denna vecka.
Bild: Yle / Fredrika Sundén

Den här veckan övervakar polisen den tunga trafiken extra noga. Polisen vill förbättra trafiksäkerheten och bekämpa grå ekonomi och brottslighet i transportbranschen och
fokuserar därför på hur trafikanterna följer bestämmelserna om körtider och vilotider, och också på hur lasten är säkrad.

Utrikes:

Nigerianska myndigheter bekräftar nu att 110 unga kvinnor saknas efter att terrorgruppen Boko Haram angrep en skola i delstaten Yobe för en vecka sedan. Regeringen uppgav först att ingen hade kidnappats, men informationsministeriet medger nu att det inte går att hitta 110 av av skolans drygt 900 elever. Beskedet har orsakat massiv kritik mot regeringen som hävdat att Boko Haram är så gott som besegrat efter nio år av blodiga strider.

En grupp nigerianer håller en ceremoni för det kidnappade flickorna år 2015. Över hälften av flickorna hålls fortfarande gisslan.
Bildtext Stöddemonstration för kidnappade skolflickor 2014.

En explosion i Leicester i Storbritannien fick igång en stor räddningsoperation på söndag kväll. Explosionen inräffade i ett bostadshus som började brinna. Flera personer fördes till sjukhuset.

Väder:

Varning för köld:
Bitande köld förekommer i landets södra och
mellersta delar under det närmaste dygnet.

-8..-13 grader, vinden gör kölden mer bitande. I norr -8..-15 grader.

Diskussion om artikeln