Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nigeria bekräftar: Boko Haram for iväg med 110 skolflickor

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 06:10.
Säkerhetsstyrkor räddade i januari 700 människor som hade kidnappats av Boko Haram
Bildtext Säkerhetsstyrkor räddade i januari 700 människor som hade kidnappats av Boko Haram
Bild: EPA-EFE/DEJI YAKE BEST QUALITY AVAILABLE

Nigeria bekräftar att 110 unga kvinnor saknas efter att terrorgruppen Boko Haram angrep en yrkeshögskola i staden Dapchi i delstaten Yobe för en vecka sedan.

Regeringen meddelade först att ingen hade kidnappats, men informationsministeriet medger nu att man inte har funnit 110 av skolans drygt 900 elever.

Beskedet har lett till ännu hårdare kritik mot regeringen som ständigt har hävdat att Boko Haram har så gott som besegrats efter nio år av blodiga strider.

Ögonvittnen har berättat hur panikslagna elever flydde från yrkeshögskolan som angreps av tungt beväpnade rebeller förra måndagen, men myndigheterna hävdade först att ingen saknades.

President Muhammadu Buhari bad ändå flickornas anhöriga om ursäkt i fredags, vilket var en signal om att allt inte stod rätt till.

- Det här är en nationell katastrof. Vi är ledsna att detta kunde hända, sade presidenten efter den allvarligaste Boko Haram-attacken sedan han tillträdde som president.

En del av de 700 bybor som Boko Haram kidnappade men som räddades i januari
Bildtext En del av de 700 bybor som Boko Haram kidnappade men som räddades i januari
Bild: EPA-EFE/ DEJI YAKE

Värst sedan Chibok

Det här var också det allvarligaste kidnappningsfallet sedan år 2014 då Boko Haram for iväg med 270 skolflickor i staden Chibok i nordöstra Nigeria, där terrorgruppen är mest aktivt.

Omkring 100 av flickorna som kidnappades i Chibok saknas fortfarande och många av dem tvingades ingå tvångsäktenskap med terrorgruppens medlemmar.

Ex-diktatorn Muhammadu Buhari valdes till president år 2015 efter att han lovade att krossa Boko Haram och att befria alla som gruppen har kidnappat genom åren.

Han var väl medveten om hur impopulär hans företrädare, president Goodluck Jonathan, blev efter attacken mot Chibok och myndigheternas uppenbara inkompetens efteråt.

President Muhammadu Buhari valdes till president efter att han lovade att krossa Boko Haram
Bildtext President Muhammadu Buhari valdes till president efter att han lovade att krossa Boko Haram
Bild: EPA/STEPHANE DE SAKUTIN

Soldater drogs bort

Nya detaljer om kidnappningen i Dapchi tyder på att myndigheterna stod handfallna inför attacken även denna gång.

En av skolans lärare har berättat att det fanns soldater i Dapchi fram till en månad sedan men att de av någon anledning förflyttades till ett annat område.

- De tog bort alla soldater för en månad sedan, de lämnade oss utan säkerhet, klagar läraren Amsani Alilawan.

Upprörda anhöriga krävde förra veckan hjälp och klara besked av delstatens guvernör, men de slogs tillbaka av soldater då de försökte nå guvernörens konvoj.

Nigerianska soldater attackerar Boko Harams läger i Borno.
Bildtext Över 20 000 människor har dödats sedan Boko Haram blev aktiv år 2009
Bild: EPA/STR

Över 20 000 dödsoffer

Boko Haram betyder ungefär "västerländska skolor är föbjudna" och gruppen har konsekvent angripit sekulära eller kristna skolor sedan den inledde sin väpnade kamp år 2009.

Strider och våldsamheter har sedan dess krävt minst 20 000 dödsoffer och över 2,5 miljoner människor har tvingats fly undan våldet i nordöstra Nigeria.

Boko Haram har tytt sig allt mer till kidnappningar för att finansiera sin verksamhet ju mer den drivits tillbaka av armén. De har också använt bortrövade människor för att byta ut dem mot sina egna fängslade medlemmar.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln