Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förening anklagar Karleby för diskriminering av pojkar – Skoldirektören: Stämmer inte alls

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 10:15.
Ungdomar
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Karleby stad idkar diskriminering i och med en kurs för enbart flickor. Det anser föreningen Miesten tasa-arvo som skickat en skrivelse till bland annat undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml.).

Yle Österbotten berättade på fredagen att Karleby stad i höst kommer att erbjuda ett tillvalsämne för enbart flickor. Det är svenska högstadiet Donnerska skolan som erbjuder kursen Bella som har som mål att stöda flickors självförtroende.

Föreningen Miesten tasa-arvo fördömer starkt den diskriminering som skolan och staden idkar i och med kursen.

- Grundskolans uppgift är att befrämja jämlikheten mellan könen och inte öka könsdiskrimineringen, skriver föreningen i en skrivelse riktad till Karleby stad och undervisningsministern.

Enligt föreningen är det ett faktum att pojkar trivs sämre i skolan än flickor och att pojkar lider av problem med självkänslan.

- Pojkarnas underpresterande i skolan är en av de största jämlikhetsproblemen i Finland. Det här problemet löser sig inte med att ytterligare öka könsdiskrimineringen mot pojkar i våra skolor, skriver föreningen.

- Det är obegripligt att Karleby stad tillåter könsdiskriminering i sina skolor och vi kräver att staden sätter ett stopp för diskrimineringen vid Donnerska skolan.

Skoldirektören undertecknar inte anklagelserna

Skoldirektören i Karleby Per-Olof Nyström har inte ännu själv hunnit bekanta sig med skrivelsen så han har svårt att uttala sig i detalj. Men han undertecknar inte att staden skulle hålla på med diskriminering.

Bildningsdirektör Per-Olof Nyström
Bildtext Per-Olof Nyström.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det stämmer inte alls det här påståendet. Det har inget med verkligheten att göra. Det är bara planer vi har, vi har inte verkställt något ännu. Det är verkligen överord och går händelserna i förväg, konstaterar Nyström.

- Det är bildningsnämnden i Karleby som fastställer läroplanerna och vi kommer i mars att hålla ett möte. Om det finns något som vi behöver komplettera med så kommer vi att göra det då.

Diskussion om artikeln