Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriens regering anklagas för klorgasattack i Ghouta

Från 2018
Minst 18 människor, flera av dem barn, togs in för vård efter misstankar om att de hade utsatts för klorgas
Bildtext Minst 18 människor, flera av dem barn, togs in för vård efter misstankar om att de hade utsatts för klorgas

Regeringsstyrkor i Syrien misstänks ha använt klorgas i en attack mot den rebellkontrollerade enklaven Ghouta utanför Damaskus.

Hälsovårdare i den belägrade enklaven säger att flera människor har vårdats för symptom som tyder på att att de har utsatts för klorgas.

Både offer och ambulansförare säger att de kände en stark doft av klorgas efter en "väldig explosion" i går som krävde ett dödsoffer.

Åtminstone 18 offer togs in för vård från det drabbade området, som ligger nära frontlinjen mellan Ghouta och Damaskus.

Den syriska armén har inte kommenterat anklagelserna, men Ryssland hävdade på söndagen att rebeller tänker använda kemiska vapen i Ghouta för att vältra över ansvaret på regeringsstyrkor.

Drabbade klagade över symptom som tyder på att de har utsatts för klorgas
Bildtext Drabbade klagade över symptom som tyder på att de har utsatts för klorgas
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Klorgasattack år 2013

Det Syriska människorättsobservatoriet säger att ett barn dog av svåra andningsbesvär efter en explosion, men det kan inte bekräfta att det skulle ha varit frågan om en kemiska vapen.

Regeringen har regelbundet anklagats för att ha använt kemiska vapen både i Ghouta och i andra rebellkontrollerade områden.

Douma, den största staden i Ghouta, drabbades av en saringasattack år 2013, men det är fortfarande oklart vem som bar ansvaret.

FN-utredare riktade starka misstankar mot rebeller medan bland andra USA lade skulden på regeringssidan.

Organisationen mot förbud av kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att regeringsstyrkor använde den bannlysta nervgasen sarin i en attack mot den rebellkontrollerade staden Khan Sheikoun i april i fjol, då tiotals människor dödades.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln