Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

De som valt den enda sanna vägen - och de som inte längre vill gå den

Från 2018
Programledare Anna Lindman med huvudet bortvänt.
Bildtext Anna Lindman, programledare för serien Den enda sanna vägen.
Bild: Janne Danielsson

Vem vill vara med i en sekt? Hur är det att leva som troende i ett strängt religiöst samfund? Och vad händer om man vill lämna gemenskapen? Programledaren Anna Lindman tar i serien Den enda sanna vägen kontakt med samfund med målet att förstå, men även att få svar på obekväma frågor.

I första programmet funderar Lindman kring begreppet sekt och hur de lever i förhållande till omgivande samhällsnormer. Hon talar med experter på området och träffar också Veronica, som i en liten nyandlig grupp hamnade i en slavliknande tillvaro där en despotisk ledare tog hennes barn.

I det andra och tredje avsnittet fokuserar Anna Lindman på Scientologerna som fått guldkant av Hollywoodstjärnor som John Travolta och Tom Cruise.

Anna Lindman träffar Mariette Lindstein som var en hängiven scientolog vars stora engagemang förde henne ända till högkvarteret i USA. Där väntade ett hårt reglerat liv i kyrkans tjänst.

Lindman besöker också Scientologerna i Malmö och introduceras till begrepp som auditering och clear och får en inblick i hur medlemmarna utövar sin tro.

Vi kommer att möta dom som hittat sitt livs mening. Men vi kommer också möta människor som tvingats lämna för att rädda sina liv.

― Anna Lindman i serien Den enda sanna vägen

Plymouthbröderna lever ett kristet liv avskilda från det övriga samhället. De har varken radio eller tv och endast begränsad tillgång till internet. Men församlingen har på ett unikt sätt öppnat dörren för Anna Lindman och hennes team.

Plymouthbröderna stöder sig på Paulus bibelord om att kvinnor ska tiga i församlingen. Anna Lindman vänder sig direkt till samfundets kvinnor för att höra hur de ser på sina liv.

I det sjätte avsnittet får vi också insyn i Salafismen, en rörelse inom islam som söker sig tillbaka till religionens ursprung. Amir berättar om sin väg från vanlig tonårskille till rättrogen salafist och sin slutliga uppgörelse med religionen.

Serien avslutas med fest hos Plymouthbröderna och personer som berättar om egna erfarenheter av väckelserörelsen Livets ord och Moonrörelsen.

Seriestart: Den enda sanna vägen (Sverige 2015)
7 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT / Nordvision