Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Timo Raivio jobbar mot klockan för att stoppa utvisning av irakisk familj i Lovisa: ”Sju unga flickor kan skickas mot döden i Irak”

Från 2018
Uppdaterad 03.02.2020 14:26.
Irakiska flickor i Lovisa.
Bildtext De här flickorna mår bra i Lovisa, men vill inte åka tillbaka till Irak, där familjen dödshotats.
Bild: Teemu Silván

För tillfället jobbar aktiva febrilt med att försöka hjälpa den irakiska familj i Lovisa som ska utvisas. En ansökan om verkställighetsförbud av utvisningsbeslutet ska lämnas till domstolen senast på fredag.

- Föräldrarna i familjen har inte sovit på en vecka och ser ut därefter. De är verkligt desperata och man kan se rädslan för döden i deras ögon, säger Timo Raivio, stödperson för den irakiska familj som har bott i Lovisa i ett och ett halvt års tid.

I fredags fick familjen veta att de måste lämna Finland omedelbart.

Deras ansökan om att få asyl i Finland fick negativt beslut både från Migrationsverket (Migri) och förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen tog sig inte an ärendet.

Folkrörelse uppstod direkt

Efter beskedet i fredags uppstod en folkrörelse som har engagerat sig i familjens öde.

En grupp på Facebook har samlat över 3 000 medlemmar och en namninsamling mot verkställandet av utvisningen har startats. Namninsamlingen har just nu över 2 700 underskrifter.

Under måndag förmiddag gick en tolk igenom familjens utvisningsbeslut tillsammans med mamman, pappan och de äldre syskonen.

Familjens tvååring, som heter Finland, tittade på video hemma hos Raivio.

- Hon förstår finska och jag vill inte att hon hör de här diskussionerna. Därför hör du kanske bakgrundsljud, säger Raivio per telefon.

Irakiska barn som hotas av utvisning.
Bildtext Några av flickorna i den irakiska familjen.
Bild: Teemu Silván

"De anklagar familjen för att ljuga"

Timo Raivio är uppgiven över Migris beslut, som han kallar chockerande och brottsligt.

- Migri anklagar familjen för att ljuga, trots att det handlar om en myndighet som borde sätta sig in i saken och vara opartisk.

Timo Raivio berättar att problemet är att Migris version av familjens berättelse innehåller många fel som har uppstått i och med att man inte har förstått familjen under intervjuerna.

Migri har enligt Raivio inte heller satt sig in i familjens situation och kultur.

Mamman och pappan i familjen pratar inte finska, medan de fem äldsta barnen av sju gör det. Tre av familjens sju barn är födda i Finland.

"Vi ska bevisa att Migris version inte stämmer"

Raivio har kontaktat Flyktingrådgivningens jurist, som han hoppas att tar sig an fallet. Om inte så måste han snabbt hitta en ny jurist till familjen.

En ansökan om verkställighetsförbud av utvisningsbeslutet ska nämligen lämnas in senast på fredag den här veckan.

- Efter det har vi två veckor på oss att bygga upp vår ansökan till rätten, där vi ska bevisa att den berättelse Migri ger inte motsvarar de intervjuer som har gjorts med familjen.

Raivio berättar att han har beställt intervjubanden från Migri, men att det kan dröja tills de kommer. Efter det ska en tolk lyssna på dem och skriva ut materialet.

Lovisa rådhus vintertid.
Bildtext Familjen har bott i Lovisa i ett och ett halvt års tid.
Bild: YLE / Hanna Othman

"Vi utgår från att de inte skickas tillbaka"

I dag efter sportlovet återvände den drabbade familjens barn till dagis och skola i Lovisa.

- Jag bad om att de andra barnen skulle ta väl emot dem i den här svåra situationen de nu befinner sig i.

Folkrörelsen som har uppstått ser han som en fin sak.

- Jag får tillbaka tron på att finländarna vill ha rättvisa. Det som också är hemskt är att barnens situation inte alls utreddes korrekt, trots att Migri borde ha gjort det.

Raivio berättar att ingen någonsin besökte familjen i deras hem för att höra alla barn. Han har inte gett upp hoppet om att familjen får stanna.

- Vi utgår från att de inte skickas tillbaka. Om inte lagliga medel går igenom får vi ta till olagliga.

Pappan är hotad till döden i Irak

Pappan i familjen är shiamuslim. Han har hotats till döden i sitt hemland för att han vägrat transportera vapen till sunnidominerade områden.

Han flydde till Turkiet på grund av dödshotet, men då fick frun och barnen som stannade i sitt hemland ett brev enligt vilket barnen i familjen dödas om inte pappan återvänder till Irak.

Dessutom försökte någon kidnappa familjens äldsta dotter, som i sista stund räddades av grannar.

- Efter det köpte mamman och barnen flygbiljetter till Turkiet. Och nu tycker Migri att det är bäst för barnen att återvända till Irak, trots att deras pappas namn fortfarande finns på en lista över personer som ska dödas.

Flyktingflickor i Lovisa
Bildtext Nu finns en affisch för folkrörelsen som vill stoppa utvisningen.
Bild: Minerva Martinoff

"Jag kan inte lämna dem åt sitt öde"

Raivio bor egentligen själv i Frankrike, men har engagerat sig i papperslösa asylsökandes öde i månader.

- Jag kom hit för att fira jul med barnen och min bil står fortfarande vid tågstationen i Frankrike, om ingen bogserat bort den. Jag kan inte lämna de här människorna åt sitt öde för staden ansvarar inte för papperslösa. De är fritt villebråd.

Yle Östnyland har inte kontaktat Migri gällande fallet eftersom de inte kommenterar enskilda fall.

Tidningen Loviisan Sanomat var först med att berätta om familjens öde.

Östnyland på 20 minuter: 27.2.2018 Irakisk familj bosatt i Lovisa hotas med utvisning. Nu agerar stadsdirektören, politiker och frivilliga Lovisabor

Programmet är inte längre tillgängligt