Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skäggväxt, hemlängtan och Nordens bästa vintersportnation – Yle Sportens podd sammanfattar OS

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 10:03.
Solen går ner bakom Alpensia backhoppnignscenter i Pyeongchang.
Bildtext Solen har gått ner över vinter-OS i Pyeongchang 2018.
Bild: Antti Koivukangas

Vinter-OS i Pyeongchang är över. Länge leve vinter-OS i Pyeongchang. I veckans avsnitt av Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi blev det en gedigen genomgång av både seriösa och oseriösa fenomen under de olympiska spelen tillsammans med skidexperten Glenn Lindholm.

Vinter-OS i Pyeongchang är ett avslutat kapitel och Yle Sportens tappra olympiska korrespondenter har under måndagen gjort resan från öst- till västkusten och bytt Gangneung mot Incheon inför tisdagens hemresa.

Det hindrade inte Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi från att slå sig ner i podcastens tecken och sammanfatta sina intryck och minnen från det vinter-OS som för Finlands del bjöd på totalt sex medaljer: ett guld, ett silver och fyra brons.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm figurerade självfallet som veckans gäst, förståeligt när 66 procent av alla blåvita medaljer vid OS i Pyeongchang kom i längdspåren.

– Finland borde vara en bättre vintersportsnation, det tycker jag. Norges nivå kan vi inte nå, de spelar i ett eget universum men någonstans där Sverige finns, dit borde vi nå, sade Chriso Vuojärvi bestämt.

– Det finns nog mycket att göra inom finländsk idrott. Det behövs lite nytänkande i vår idrottsvärld för att bli bättre redan till 2020. Det system vi har just nu håller inte, vi måste få mer resurser dit de behövs, alltså hos idrottarna, slog Glenn Lindholm fast.

Vad kan Kina hitta på om fyra år?

Lindholm arbetar för tillfället med det kinesiska laget inför de paralympiska spelen och återvänder till Sydkorea i tränarrollen efter Lahtisspelen i veckoslutet.

Således blev det också en del snack om vad Kina kan tänkas hitta på till 2022 och vinter-OS i Peking.

– Jag minns hur nationen tog 48 guldmedaljer 2008, låt vara vid ett sommar-OS med en bredare grenpalett, men månne de inte höjer sig rejält jämför med årets saldo, sade Antti Koivukangas.

Under den tredje och sista halvleken i veckans avsnitt var bland annat skidteknik, hemlängtan och flygplansläsning på tapeten.

Det och en slutbedömning av Antti Koivukangas OS-skägg.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Under poddens första fyra levnadsveckor produceras den från vinter-OS i Pyeongchang.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns på Yle Arenan. Så småningom finns den också tillgänglig på andra plattformar.

Gamla avsnitt

Avsnitt 3: Ett gästspel av Karis-Kaj
Avsnitt 2: Finland-Sverige landskamp i Sydkorea - med Alexander Lundholm
Avsnitt 1: Avspark i Sydkorea - med Christoffer Herberts

Diskussion om artikeln