Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Ska du börja studera? Det här behöver du ha koll på för att finansiera dina studier

Från 2018
Uppdaterad 05.04.2018 10:45.
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Många unga vuxna bestämmer sig för att flytta hemifrån då de börjar studera. Detta medför en hel del byråkrati, som ansökan om stöd från Folkpensionsanstalten FPA. Hur fungerar detta då? Vad behöver du som studerande veta?

Om du studerar på heltid har du rätt till studiestöd. För att lyfta studiestöd finns en inkomstgräns som varierar beroende på antalet stödmånader.

Det är dina årliga inkomster som beaktas. Framgång i studierna är även viktigt - FPA kräver att du i genomsnitt får fem studiepoäng per stödmånad. Du måste få minst 20 studiepoäng per läsår, oberoende av hur många månader du lyfter studiestöd.

Studiepoäng - så här räknas de

  • Ett studiepoäng motsvarar i genomsnitt 27 timmars arbete.
  • För att få studiestöd måste du få ihop minst 20 studiepoäng på ett läsår. Det här är sammanlagt 540 timmar arbete. Det här motsvarar 72 arbetsdagar på 7,5 timmar.
  • Universitets examen är uppbyggd så att en studerande genomför ca 60 studiepoäng på ett läsår. Arbetsmängden motsvarar ungefär 9 månader heltidsarbete.
  • För att bli kandidat eller avlägga en lägre högskoleexamen ska du ha studerat 180 studiepoäng och för en magister, dvs. högre högskoleexamen 120 studiepoäng.
  • Ett läsår är ungefär 9 månader. Läsåret fördelas i fyra perioder som är ungefär 9 veckor långa, vilket betyder två perioder under höstterminen och två under vårterminen. Medicin- och odontologiprogrammen utgör ett undantag.

Universitetsexamensuppbyggnad och omfattning
Undervisningsperioder och läsår

Ifall du har flyttat hemifrån kan du lyfta allmänt bostadsbidrag. Detta är en nyhet som kom i samband med studiestödsreformen i augusti 2017.

Anette Vartio ler och lutar sig mot en rappad beige vägg.
Bildtext Anette håller koll på sina inkomster och försöker meddela i god tid till FPA ifall det blir förändringar.
Bild: Privat/Anette Vartio

Stödet räknas ut från dina genomsnittliga inkomster, men måste justeras ifall dina inkomster sjunker eller stiger med en viss summa. Summan får du i samband med FPA:s beslut.

- Det är nog jobbigt att räkna och hålla koll på mina inkomster. Ibland får jag lägre lön och ibland högre. Det är väldigt oregelbundet, berättar Anette Vartio som är förstaårsstuderande på Hanken i Helsingfors.

Programmet är inte längre tillgängligt
Deltagande, demokrati och entreprenörskap - Vetamix: En studerandes ekonomi: Anette Vartio - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Deltagande, demokrati och entreprenörskap - Vetamix: En studerandes ekonomi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Anette berättar att hon försöker räkna ut sina månadsinkomster i god tid så att hon kan meddela FPA om eventuella förändringar.

- Men det gör att jag hela tiden tänker på pengar, säger hon.

Till skillnad från studiestödet betalas det allmänna bostadsbidraget ut även under sommarmånaderna. Det kräver inte någon motprestation i form av studiepoäng.

Bildsättning. Förstoringsglas över 50-eurossedlar, Finlands flagga i bakgrunden.
Bildtext Då du flyttat hemifrån ska du ha koll på vart dina pengar far och att de räcker till.
Bild: All Over Press

Ansökan för studiestöd och allmänt bostadsbidrag finns på FPA:s hemsida. Det handlar om två separata ansökningar.

  1. Logga in i tjänsten för privatpersoner, du kan använda dig av dina nätbankskoder för att identifiera dig.
  2. Inne i tjänsten hittar du ansökan och vad för dokument som krävs. Vanligen handlar det om dina lönespecifikationer, hyreskontrakt och arbetskontrakt.
  3. Var noga med att lämna in ansökans alla delar i tid!
En blanket med vilken man kan ansöka om allmänt bostadsbidrag.
Bildtext I och med studeistödsreformen kan studerande ansöka om att få allmänt bostadsbidrag.
Bild: Yle/Tiina Jutila

Det allmänna bostadsstödet är inte specifikt utformat för studerande utan betalas ut till alla sökanden som lever under en viss inkomstgräns. Detta innebär till exempel att studerande sambon räknas till samma hushåll. De får alltså mindre stöd.

Ifall du bor med en rumskompis och inte en partner, meddela det till FPA så att ditt stöd inte reduceras.

- Jag och min rumskompis har egna hyreskontrakt. Det skulle jag inte ha om jag bodde med min pojkvän, säger Anette. Unga människor borde inte dela ekonomi. Det är ett gammalmodigt tankesätt.

Någon med rödlackade naglar håller i en smarttelefon. På skärmen syns FPA:s hemsida.
Bildtext Du kan sköta ärenden hos FPA på mobilen.
Bild: Yle/Belén Weckström

I riksdagen visste man att reformen inte är bra för alla

Studiestödsreformens långvariga följder är ännu svåra att se. Riksdagsmannen Anders Adlercreutz (SFP) säger att man i riksdagen visste att reformen skulle vara bra för en del och dålig för andra.

- Då lagen stiftades skulle man följa upp situationen och se ifall de eventuella problemen besannas, men det har man inte gjort ännu, säger han.

Porträtt på Anders Adlercreutz.
Bildtext Riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) menar att man i riksdagen visste att studiestödsreformen inte kommer att gynna alla.
Bild: Johan Hagström SFP

Adlercreutz utgår ifrån att FPA kommer att se över sitt system.

- Jag antar att erfarenhet kommer att hjälpa att rätta till proceduren.

Artikeln skriven av Belén Weckström, studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan, i samarbete med Vetamix och Yle nyhetsskolan. Videorna är filmade och redigerade av Belén Weckström.

EDIT 5.4.2018 kl.11:01 den klargörande meningen "FPA kräver att du i genomsnitt får fem studiepoäng per stödmånad." lades till och vissa formuleringar skrevs om.

Person som bär en flyttlåda.

Pengar eller kärlek - bostadsstödet gynnar inte romantiska par

För många par sjunker stödet drastiskt då man flyttar ihop

Diskussion om artikeln