Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nordea försöker dölja hur många kontor som lagts ned i Sverige: "Bankens kommunikation är en katastrof"

Från 2018
Uppdaterad 06.03.2018 09:20.
nedlagt Nordeakontor i Skåne
Bildtext Simrishamn i Skåne. Ett av många kontor som Nordea stängde under 2017.
Bild: Yle/Stefan Brunow

Nordeas relationer till både kunder, ägare och personal är inflammerade inför den historiska bolagsstämman i Stockholm den 15 mars. Nordea Sverige vägrar ge ut enkla basfakta om Nordea - till exempel hur många kontor banken hade 2016.

Självklart vill man skönmåla verkligheten. Det stora antalet nedlagda kontor ger ingen bra bild av kundrelationerna.

"Enligt den senaste siffran (dec 2017) har vi 133 kontor i Sverige. Att jämföra bakåt blir inte rättvisande, då vi dels har slagit ihop kontor vilket ger färre men större enheter. Dessutom har vi öppnat fler onlinekontor som ger rådgivning även på kvällar och helger." Så svarar Afroditi Kellberg, presschef på Nordea i Stockholm.

Också kommunikationschefen Magnus Nelin håller fast vid att banken bara ger "relevanta" svar på medias frågor.

Vi svarar på fina frågor. Hela tiden. Även om du inte är nöjd med våra svar.

― Magnus Nelin, kommunikationschef Nordea Sverige

Samma kommunikationsavdelning hade tidigare slagit fast ett garanterat datum för vår intervju med Casper von Koskull. När dagen närmade sig blev plötsligt koncernchefens kalender full.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos kalender var lika full, meddelade Sampos pressavdelning. Sampo är med 21 % huvudägare i Nordea. Dessutom är Wahlroos primus motor bakom det kontroversiella förslaget att flytta finanskoncernens huvudkontor till Helsingfors den 1 oktober.

Nordea Finland har tydligen inte fått direktiv från Stockholm. Kommunikationschef Kati Tommiska skickar genast en tabell på antalet fysiska kontor i Finland.

statistik över bankkontor
Bildtext Finska Nordea försöker inte mörka nedläggningen av bankkontor.
Bild: Yle

Frågan är känslig, eftersom kundernas missnöje hotar lönsamheten och kan bidra till att de svenska storägarna röstar nej till flytten till Finland.

Aktiespararna, en tung opinionsbildare som äger en liten pott i Nordea, gick i veckan ut med sin noga övervägda beslut:
Vi röstar nej till flytten.

Skälet är Nordeas dåliga tajming; mycket talar för att svenska regeringen kommer tvingas underlätta för banker som Nordea i en snar framtid, menar Aktiespararna.

Kundnöjdheten är avgörande, säger bolagsanalytiker Åsa Wesshagen på Aktiespararna:

- Svenska banker har låg kundnöjdhet och Nordea ligger i botten. Både vad gäller privata konsumenter och vad gäller företagen, faktiskt. Det är generande och väldigt tråkigt för Nordea.

bolagsanalytiker Åsa Wesshagen på Aktiespararna
Bildtext Vi röstar nej till flytten, konstaterar Aktiespararnas analytiker Åsa Wesshagen.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

- Även ur ett aktieägarperspektiv har vi ställt frågan: Vad gör ni för kundnöjdheten. Vi får oftast svaret ”vi jobbar på det”.
Men siffrorna tyder på att det inte skett någon förbättring, säger Wesshagen.

LO byter bank

Fackcentralen LO har 1,5 miljon medlemmar och miljarder kronor i fonder, lönekonton och strejkkassor. Hos Nordea, än så länge. Flera förbund har redan lämnat banken.

Dagen efter att Nordeas danska HR-chef i en intervju nämnt Adolf Hitler som ledarförebild, meddelade svenska Elektrikerförbundet med 20 000 medlemmar och 300 miljoner kronor i kapital att de byter till Handelsbanken.

Orsaken var dock inte Hitler-jämförelsen, utan att Nordea "utpressar vår demokrati".

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förklarar:

- Kommunikationen från Nordea har varit en katastrof. Först skyllde dom ju på dom här skatterna och avgifterna under många månader och ville inte acceptera det. Nu har dom ju ändrat budskap säger att vi vill ingå i EU:s bankunion.

- Det är ett helt nytt argument och ett mycket tyngre argument. Men EU:s bankunion är ju ännu inte färdig och dessutom har den ju inte lika stora säkerhetsmarginaler och kanske är den också feltänkt, att staten aldrig ska ta kostnader när banken inte klarar sin ekonomi.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson
Bildtext Nordeas kommunikation är en katastrof, anser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Tycker du att Nordea har varit en dålig bank?

- Ja, dom senaste åren tycker jag Nordea har varit en dålig bank. Det kan inte vara en slump att en och samma bank är indragen i ALLA skandaler om bankväsendet vi har haft i Sverige. Alltifrån Panamapapper som Nordea stack ut mycket mer än dom andra bankerna till motsätta sig det här som gjorde att dom fattade beslut om att flytta.

Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund svarar mer diplomatiskt:
- Överlag så har vi väldigt stabila och välfungerande banker i Sverige. Och det gäller ju alla dom stora bankerna, även Nordea. Dom svenska bankerna inklusive Nordea klarar stresstesterna väl, de ligger i toppen inom Europa. Sen har det ju funnits en del utmaningar, tex att jobba med regelverket mot penningtvätt och finansiera terrorism där myndigheterna ibland har varit kritiska.

Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund
Bildtext Nordea har inte överpresterat finansiellt på sistone, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

- Sedan har vi ju sett nu på sistone att Nordea inte har överpresterat när det gäller finansiella förväntningarna och vi har sett berättelser om att kunder flyttat och valt andra banker. Men den stora bilden är att alla dom svenska bankerna har en välfungerande verksamhet och det gäller även Nordea, säger Bolund.

Hur mår personalen?

Finska Nordeas huvudförtroendeman Paula Hopponen konstaterar att personalen inte mår så bra just nu.

- Som finländare känns ju flytten som en bra idé. Men vi är oroliga för hur det går för våra kollegor i Sverige. Och om vi måste skära ner ytterligare på grund av det här.

Paula Hopponen, Nordeas huvudförtroendeman
Bildtext Folk byter jobb för att pressen blivit för stor. Det gäller särskilt compliancegruppen som sysslar med regelefterlevnad, säger Paula Hopponen.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Stora förändringar, stora nedskärningar gör att personalen inte orkar räcka till. Dessutom är koncernspråket engelska en ytterligare sten på bördan.

- Vi känner att vår kompetens förminskas av att alla inte kan kommunicera på engelska. Finska är ju ändå modersmålet för de flesta av våra kunder och anställda, säger Hopponen.

De bankanställdas förbund i Sverige ser inte en eventuell flytt till Finland som någon katastrof:

- Vi har länge sett Nordea som ett nordiskt företag och ser ingen stor dramatik i att man väljer att flytta dit man har bäst förutsättningar att driva ett affärsmässigt företag, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Hur går det på stämman?

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson:

- Jag tycker det känns oklart. Ledningen vill en sak, men de stora ägarna är tveksamma till om det Nordeas ledning sagt verkligen stämmer, dvs att det finns fördelar för bankens aktieägare att flytta huvudkontoret till Finland.

Finansmarknadsminister Per Bolund:

- Det är svårt att spekulera omkring. Vi förutsätter att man inte på vinst och förlust kastar ur sig ett sånt där förslag utan att det är väl underbyggt från företagets sida.

Börsexpert Kim Lindström:

- Det borde vara ett enkelt och rationellt beslut, men det är det inte. Det är inte bara fråga om ekonomi. Här finns nationella känslor som jag själv upplever som lite överdrivna. På det normala planet kommer man inte att se nån skillnad om huvudkontoret flyttar till Helsingfors jämfört med Stockholm. Flytten berör ett litet antal arbetsplatser. Men: Det är fråga om nationell prestige. Och det är väldigt svåra att förutse.

Och varför gör Nordea som dom gör?

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt:

- Nordea inser att man har provocerat svenska folket och i det läget försöker dom säga så lite som möjligt i stället. Det egentliga skälet till att Nordea flyttar, det är att EU är mycket snällare mot bankerna. Euroländerna och bankunionen curlar bankerna. När bankerna var i kris 2008-2009 då fick skattebetalarna betala. Och man betalar fortfarande.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt
Bildtext Nordea vill bli curlade i bankunionen. Sverige ställer hårdare krav på bankerna, säger Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Sverige är hårdare mot bankerna. Vi säger att dom får betala själva. Och dom vill bli curlade. Jag tycker det är rätt att ställa krav på bankerna, säger Sjöstedt.

Spotlight: Trailer: Stora stygga Nordea - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln