Restauranganställd vittnade om långa dagar utan lön – men rätten friar åtalad för människohandel
Offret jobbade enligt åtalet 11-12 timmar per dag sju dagar i veckan i flera år utan lön i två restauranger i Helsingfors. Åtal för människohandel väcktes men Helsingfors tingsrätt friade den åtalade på måndagen. Enligt rätten är offrets berättelse ologisk och diffus.
Yle Huvudstadsregionen berättade om fallet i september 2016.
Enligt åtalet jobbade offret i en restaurang i Kajsaniemi och i en annan i Kampen mellan augusti 2007 och april 2012. Offret jobbade sju dagar i veckan 11-12 dagar per dag. Han hade, enligt åtalet, inte några lediga dagar förutom en ledig period på 75 dagar under de fyra och ett halvt år han jobbade för sin morbror, som är åtalad i fallet.
Offret har enligt åtalet inte fått lön, tillägg, övertidsersättning eller semesterpengar. Morbrodern betalade ut lön till mannens bankkonto men lyfte själv pengarna eller bestämde att mannen ska lyfta pengarna och ge dem till morbrodern.
I åtalet framgår att offret kommit till Finland från Pakistan.
Morbrodern nekade till årtalet. Han berättade i rätten att restaurangägarna ansvarade för lönerna. Han var bara vd.
Kan inte ha jobbat långa dagar alla dagar i veckan
Enligt Helsingfors tingsrätt är offrets berättelse ologisk och diffus och mannen kom inte ihåg alla händelser och har inte förstått alla frågor. Å andra sidan konstaterar rätten att det har gått lång tid sedan händelserna.
Bevis som togs fram i rätten motsäger att mannen jobbat sju dagar i veckan 11-12 timmar per dag. Till exempel har restaurangen i Kajsaniemi varit stängd på söndagar till och med 2011 medan restaurangen i Kampen bara varit öppen sex timmar under söndagarna.
Rätten konstaterar att på basis av vittnesmål och turlistor har arbetsdagarna inte varit omänskliga och offret har haft flera lediga dagar i veckan. Offret har jobbat i huvudsak under vardagarna.
Åtalet: Anställd fick bara fickpengar
Enligt åtalet öppnade morbrodern ett bankkonto åt den anställda 2009 och styrde över det. Den restauranganställdas nätbankskoder och betalkort beslagtogs, enligt åtalet.
Det enda den anställda fått av sin morbror under åren han jobbade i morbroderns två restauranger var 5-10 euro i fickpengar. Offret har fått ta pengar från restaurangkassan för livsmedel och har också levt på mat från restaurangen, enligt åtalet.
I åtalet beskrivs hur den anställda mannen frågade om lönen av sin morbror 2012. Morbrodern slog då honom med öppen handflata i ansiktet och gav honom sparken.
Tingsrätten: Inte tvångsarbete
I rätten har morbrodern berättat att offret innan han hade ett bankkonto fick sin lön kontant och det här stöds av vittnen. Rätten anser att det därför är möjligt att offret fått lön.
Enligt rätten saknas bevis på att offret tvingats ge sina pengar till den åtalade. Dessutom visar ett kontoutdrag att offret mellan 2011 och 2012 sänt 13 450 euro till Pakistan.
Tingsrätten konstaterar att det är möjligt att den anställda inte har fått lön enligt kollektivavtalet och arbetsavtalet och att några lönetillägg har lämnats obetalda. Han har heller inte haft tillräckligt många lediga dagar. Det här kan ändå inte anses vara tvångsarbete.
Gällande slaget med öppen handflata har offret själv senare berättat att det inte hängde samman med när han slutade jobba för morbrodern utan att det hände senare.
Åklagaren väckte åtal för människohandel i första hand och i andra hand för grovt ocker alternativt ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Dessutom väcktes åtal för registeranteckningsbrott.
Helsingfors tingsrätt förkastade samtliga åtal. Domen har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.
Restauranganställd i Helsingfors fick knappt någon lön - nu väcks åtal för människohandel
Människohandeln kan ha pågått i nästan fem år.