Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson om att Strand inte ställer upp i landskapsvalet: "Vissa ställningstaganden får man ompröva"

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 16:31.
Anna-Maja Henriksson puheenjohtaja RKP
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att hon meddelar först i ett sent skede om hon ställer upp i landskapsvalet eller inte.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Det är långt till landskapsvalet och det gör att man får ompröva vissa ställningstaganden. Det säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson efter röstmagneten Joakim Strands beslut att inte ställa upp i valet.

I söndags meddelade riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) att han inte ställer upp i landskapsvalet i höst och att han hoppas andra riksdagsledamöter följer hans exempel. SFP har drivit frågan att politiker inte borde kandidera på alla tre nivåer eftersom man tvivlar att det är möjligt att sköta förtroendeuppdrag på kommunal, landskaps- och riksnivå samtidigt.

"Vi behöver riksdagsledamöterna på vallistorna"

Under ett möte med andra partiordförande försökte SFP:s Anna-Maja Henriksson få en överenskommelse mellan partierna att inte ha med riksdagsledamöter i landskapsvalet. Men de andra partierna visade inget intresse.

- Då är det klart att spelplanen är sådan att de andra partierna anser att riksdagsledamöter ska och bör kandidera. Då kan SFP inte ha andra regler. Min målsättning som partiordförande är att SFP ska göra ett bra landskapsval i alla våra landskap där vi har kandidater och då behöver vi riksdagsledamöter med på listorna.

Behöver SFP Joakim Strand för att göra ett bra val eftersom han var en röstmagnet senast?

- Inte står och faller det här valet på en person. Det är också bra och klokt att inte stänga några dörrar överhuvudtaget nu. Eftersom det är långt till valet så kan det finnas saker som gör att man får ompröva vissa ställningstaganden.

Tänker du ställa upp?

- Det beskedet kommer jag ge i ett mycket sent skede för jag vill göra en analys av vad partiet behöver för att vi ska få en stark representation i landskapen. Sen måste jag naturligtvis också titta på min tidsanvändning. Den här helheten avgör jag sen och som lagspelare vill jag resonera med mina kolleger.

Många kandidater ryms med

Hon påpekar att det är viktigt att SFP får med många kandidater och att det bäddar för att många nya människor ryms med på listorna.

- Jag hoppas att människorna i Österbotten har ett intresse att vara med och påverka hur vården ska se ut i framtiden. Vi ska inte glömma att som landskapspolitiker har man ansvar för hela landskapet man representerar inte bara sin hemkommun.

"Politiskt kortsiktigt tänkt från SFP"

I intervjun i Helsing Sanomat i söndags nämnde Joakim Strand tidsanvändningen som en orsak till att han inte ställer upp i landskapsvalet.

Statsvetare och doktorand Thomas Karv förstår Strands beslut.

- Det är självfallet att någon som är aktiv på riksplanet och det lokala planet har helt fullt schema. Lägger man in en tredje instans där emellan så kommer något att bli lidande för man är bara en person, säger han.

Samtidigt finns en risk att intresset för landskapsvalet minskar om de stora namnen inte är med, påpekar Karv. Ur ett strategiskt perspektiv tror han inte beslutet gynnar SFP.

- Joakim Strand är röstmagnet och han tar viktiga röster från finska sidan som nu inte tillfaller partiet i samma utsträckning. Så från SFP:s håll är det här ganska politiskt kortsiktigt tänkt, säger Karv.

Vilket parti gynnas av Strands beslut?

- Samlingspartiet först och främst eftersom han har en ganska högerinriktad ekonomisk profil. Jag tror inte socialdemokraterna tjänar något på det.

Har SFP en poäng i att man som politiker inte borde kandidera på alla nivåer?

- Från ett strikt teoretiskt perspektiv så har de en verkligt bra poäng. Men går vi från teoretiska till politiska så har man kanske inte tänkt på den stora helheten.

- Det är lite konstigt att SFP driver det här för andra partier skulle ha mer att vinna på det än SFP eftersom de är ett starkt språkparti och har inte samma bredd av profiler som andra partier har.

Diskussion om artikeln