Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Humanitär paus ska hållas i striderna varje dag i östra Ghouta

Från 2018
Ruiner i östra Ghouta efter bombningar.
Bildtext Ruiner i östra Ghouta efter bombningar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om att det dagligen ska hållas en humanitär paus i striderna i den rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta utanför Damaskus i Syrien.

Avsikten med det ryska förslaget är att man öppnar en korridor för hjälp och förnödenheter. Det ska också beredas möjligheter för civila att lämna östra Ghouta, säger Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.

Den humanitära korridoren, som öppnas i morgon, och där ska vapenvilan vara i kraft dagligen från klockan 9 till klockan 14.

FN-chefen ryter till

Samtidigt ryter FN:s generalsekreterare António Guterres till mot parterna i konflikten i Syrien, eftersom den vapenvila som utlystes i lördags inte håller.

Flygattackerna mot den rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta i Syrien har fortsatt, trots att FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution om en 30 dagar lång vapenvila.

António Guterres vädjade i dag till parterna och krävde att de omedelbart genomför och upprätthåller vapenvilan.

Guterres konstaterade att det inte är någon vits att utlysa vapenvila om den inte omedelbart tillämpas i praktiken så att hjälp och kan föras till de nödställda. Också evakueringar av sjuka och svaga måste kunna genomföras.

Civila dödades i dag i Douma

Minst tio civilpersoner dödades tidigare i dag då den syriska staden Douma bombades.

En hel byggnad rasade samman och människor begravdes rasmassorna - bland annat en hel familj, rapporterar det syriska människorättsobservatoriet.

I resolutionen om vapenvila görs det ett undantag för operationer mot terrororganisationerna IS, al-Qaeda och Nusra-fronten - vilket ger utrymme för olika tolkningar. Den syriska regimen och dess allierade kan hänvisa till undantaget då bombningarna fortsätter.

Människor har vårdats för symptom som tyder på att de har utsatts för klorgas

― Hälsovårdare i östra Ghouta

Regeringsstyrkor i Syrien misstänks för att ha använt klorgas i en attack i går.

Hälsovårdare i Ghouta säger att flera människor har vårdats för symptom som tyder på att att de har utsatts för klorgas.

Den syriska armén har inte kommenterat anklagelserna, men Ryssland hävdade på söndagen att rebeller tänker använda kemiska vapen i Ghouta för att vältra över skulden på regeringsstyrkor.

Över 500 civila har dödats i bombardemangen i området sedan den 18 februari - bland dem över 130 barn.

Diskussion om artikeln