Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL:s transferfönster stängde: Tampa Bay storsatsar – Vegas förhandlade om Erik Karlsson ända in i kaklet

Från 2018
Uppdaterad 27.02.2018 13:21.
Erik Karlsson och Ryan McDonagh kämpar om pucken.
Bildtext Erik Karlsson och Ryan McDonagh kämpar om pucken.
Bild: Kostas Lymperopoulos/CSM/REX/All Over Press

Efter måndagskvällen står det klart vilka spelartrupper som kämpar om Stanley Cup i sommar. Måndagen bjöd på 18 stycken spelarövergångar, men de riktigt stora fiskarna lämnades till sist i fred. Bland dem stjärnbacken Erik Karlsson som avslutar säsongen i Ottawa Senators.

TSN:s Bob McKenzie skriver att Erik Karlsson var nära en flytt till Las Vegas bara minuter innan transferfönstret stängde.

– Då det visade sig att det inte blir till något valde Vegas i stället att byta till sig Tomas Tatar från Detroit, skrev McKenzie på Twitter.

Till Vegas: Tomas Tatar
Till Detroit: Vegas första draftval 2018, Vegas andra draftval 2019 och Vegas tredje draftval 2021

"Strålande relation"

Det har ryktats om att relationen mellan Karlsson och klubbledningen skulle vara frostig, något som klubbchefen Pierre Dorion såg sig tvungen att dementera.

– Jag och Erik har en strålande relation. Vi hade ett bra möte på mitt kontor i morse. Han älskar att vara i Ottawa. Jag tror att han vill vara en Senator för gott, sade Dorion enligt TSN:s Ian Mendes.

Karlssons kontrakt löper ut efter säsongen 2018–2019 och han kan tidigast teckna ett nytt NHL-kontrakt den 1 juli. Före det har Ottawa möjlighet att byta bort Karlsson, exempelvis i samband med NHL-draften.

– Är Erik Karlsson kvar här den 1 juli så kommer vi att erbjuda honom ett kontrakt, sade Dorion till Ottawa Sun.

Erik Karlsson visar upp sina färdigheter under All Star-veckoslutet.
Bildtext Erik Karlsson visar upp sina färdigheter under All Star-veckoslutet.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire/All Over Press

Ottawas ägare och verkställande direktör Eugene Melnyk har tidigare låtit förstå att lagets lönekostnader är väl höga och det har spekulerats i att Karlsson skulle komma att välja det fetaste kontraktet då han äntligen får välja och vraka. Det kan därför bli utmanande att kombinera Ottawas plånbok med Karlssons löneanspråk.

Även andra namnstarka NHL-spelare som ryktades vara på väg bort fortsätter i sina nuvarande klubbar. Till dem hör Mike Green (Detroit), Jack Johnson (Columbus), Mike Hoffman (Ottawa), Max Pacioretty (Montreal) och Mats Zuccarello (NY Rangers).

Tampa Bay och Rangers räddade kvällen

Transferkvällen såg ut att bli en stor besvikelse för många NHL-entusiaster med uppskruvade förväntningar.

Bara minuter före fönstret stängde klockan 22.00 finsk tid kom ändå den största affären då uppgifter sipprade ut om att Ryan McDonagh och J.T. Miller från New York Rangers var klara för Tampa Bay Lightning.

Ryan McDonagh i New York Rangers tröja i en match mot Tampa Bay.
Bildtext Ryan McDonagh i New York Rangers tröja i en match mot Tampa Bay.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire/All Over Press

Det tog ändå upp emot en halv timme innan det stod klart vem som gick åt motsatt håll.

New York Rangers som tidigare har deklarerat att laget bygger om på bekostnad av den här säsongens framgång får förutom Vladislav Namentnikov viktiga framtida pusselbitar.

Till Tampa Bay: Ryan McDonagh, J.T. Miller
Till NY Rangers: Vladislav Namestnikov, Libor Hajek, Brett Howden, Tampa Bays första draftval 2018 och Tampa Bays andra draftval 2019 (förvandlas till Tampa Bays första om Tampa Bay vinner Stanley Cup 2018 eller 2019).

Kane till San Jose

Det kanske tyngsta enskilda namnet var Buffalo Sabres Evander Kane som fortsätter säsongen i San Jose Sharks. Kanes kontrakt löper ut i sommar och Buffalos ersättning beror på vad som händer då.

Till San Jose: Evander Kane
Till Buffalo: Danny O'Reagan, San Joses andra draftval 2019 (förvandlas till San Joses förstaval om Kane i sommar förlänger med San Jose), San Joses fjärde draftval 2020

Florida Panthers Henrik Borgström har inte NHL-debuterat men var ett hett namn på måndagskvällen. Fox Sports Floridas Jameson Olive rapporterar att många lag visat intresse.

– Alla rankar honom högt, men vi rankar honom högre. Vi kommer att vara ett bättre lag med honom i laget, sade klubbledaren Dale Tallon och bekräftade intresset.

Laine nöjd

Winnipeg Jets Patrik Laine kan ha fått en ny lekkamrat i Paul Stastny. Trots att St. Louis Blues är med i slutspelsstriden valde klubbledaren Doug Armstrong att ställa sig bakom disken.

Paul Stastny på isen.
Bildtext Paul Stastny på isen i en match mot Winnipeg.
Bild: Cal Sport Media/All Over Press

St. Louis gick dessutom med på att ta ansvar för centerns halva lön. I kompensation fick Armstrong ett draftval i den första omgången.

– Det ser ut som att vi verkligen vill vinna Stanley Cup och jag tror att vi har en bra chans att göra det, sade en nöjd Laine på Winnipegs webbplats.

– Vi var nöjda med laget vi hade men nu är vi ännu nöjdare.

Till Winnipeg: Paul Stastny (St. Louis betalar halva lönen)
Till St. Louis: Erik Foley, Winnipegs första draftval 2018 och Winnipegs fjärde draftval 2020

Kekäläinen aktiv

Jarmo Kekäläinen som är General Manager i Columbus Blue Jackets gjorde tre större spelaraffärer. I söndags blev Mark Letestu (Edmonton) klar för klubben och den nya Columbusspelaren fick på måndagen sällskap av Thomas Vanek (Vancouver) och Ian Cole (Ottawa).

Jussi Jokinen får lämna Columbus och är klar för sin fjärde klubb för säsongen. 34-åringen inledde säsongen i Edmonton Oilers och har efter det även hunnit spela för Los Angeles Kings. Nu blir det spel i Vancouver Canucks för Jokinen som har 63 matcher kvar till 1000-matchersstrecket i ligan.

Jussi Jokinen i Columbus.
Bildtext Jussi Jokinen spelade 14 matcher i Columbus.
Bild: Jason Mowry/Icon Sportswire/All Over Press

Till Columbus: Thomas Vanek
Till Vancouver: Jussi Jokinen och Tyler Motte

Till Columbus: Ian Cole
Till Ottawa: Nick Moutrey och Columbus tredje draftval 2020

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Nashville förstärker

Den starka Stanley Cup-kandidaten Nashville Predators skaffade Ryan Hartman från Chicago Blackhawks. Dåliga nyheter för Miikka Salomäki som kämpar om speltid i det namnstarka Nashville-anfallet.

Till Nashville: Ryan Hartman och Chicagos femte draftval 2018
Till Chicago: Victor Ejdsell samt Nashvilles första och fjärde draftval 2018

Ryan Hartman i Chicago.
Bildtext Ryan Hartman har gjort sitt i Chicago.
Bild: Mike Wulf/CSM/REX/All Over Press

Edmontonspelaren Patrick Maroon fortsätter däremot karriären i New Jersey Devils. Maroon, vars kontrakt löper ut i sommar, var värd ett draftval i den tredje omgången.

Till New Jersey: Patrick Maroon
Till Edmonton: Joey Dudek och New Jerseys tredje draftval 2019

Se samtliga spelarövergångar på sajten Cap Friendly.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln