Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien: Kvinnor exploateras sexuellt i utbyte mot bistånd

Från 2018
Uppdaterad 27.02.2018 14:22.
Flyktingkvinnor  avhämtar vatten i Syrien 6.1.2018.
Bildtext Flyktingkvinnor avhämtar vatten i Syrien 6.1.2018
Bild: EPA-EFE/ZEIN ALRIFAII

BBC rapporterar att biståndsarbetare i Syrien byter mat och transport mot sexuella tjänster.

Biståndet har förmedlats av FN-organisationer och andra internationella hjälporganisationer.

Trots varningar för tre år sedan visar en ny rapport att den här typens verksamhet har fortsatt i södra Syrien.

Biståndsarbetare har rapporterat om män som handlar med mat och
transport i utbyte mot sexuella tjänster.

FN-organisationer meddelar för sin del att de har nolltolerans för
exploatering, och att de inte har varit medvetna om att deras samarbetsorganisationer skulle ha sysslat med den här sortens utnyttjande.

Om kvinnor kommer hem med mat och förnödenheter så tolkas det som om de hade betalat för varorna med sina kroppar

Biståndsarbetare som BBC har intervjuat

Biståndsarbetare har berättat för BBC att exploateringen är så utbredd att vissa syriska kvinnor vägrar att gå ensamma till distributionscentraler.

Här finns också rädslan för att bli stigmatiserad med i bilden.

Kvinnorna befarar att om de kommer hem med mat och basförnödenheter så tolkas det som om de hade betalat för varorna med sina kroppar.

Lokala underleverantörer tar hand om leveranser till farliga platser - platser dit internationella organisationer inte har tillträde

Biståndsarbetare som BBC har intervjuat

Kvinnor och flickor har utnyttjats länge i dessa krisområden, och det här har ignorerats av biståndsorganisationer - även om vissa skyddsmekanismer har införts.

- Kvinnor och flickor uppoffrar sig kontinuerligt för att en större mängd människor ska få hjälp, säger en biståndsarbetare.

En biståndsarbetare säger till BBC att en del humanitära hjälporganisationer sluter ögonen för exploatering av det här slaget.

Orsaken är att de använder sig av en tredje part, ofta lokala underleverantörer, då bistånd ska föras till farliga platser i Syrien - platser dit internationella organisationer inte har tillträde.

FN:s befolkningsfond UNFPA gjorde i fjol en bedömning av läget i fråga om könsrelaterat våld i regionen. Då drog UNFPA slutsatsen att humanitärt bistånd ges i utbyte mot sex i ett flertal områden i Syrien.

Kvinnor utan manliga beskyddare - till exempel änkor, frånskilda och kvinnor som internt flytt inom Syrien - är speciellt utsatta

UNFPA

UNFPA har en rad exempel på hur utnyttjnadet har gått till. I en del fall har kvinnor och flickor till och med varit gifta - kortvarigt - med män som därmed har fått ”sexuell service” . Kvinnorna har fått måltider i utbyte.

Andra exempel är matdistributörer som levererar mat till kvinnor eller erbjuder sig att köra hem kvinnor - men som ”väntar sig någonting i gengäld", till exempel att få tillbringa natten tillsammans med dem.

Kvinnor utan manliga beskyddare - till exempel änkor, frånskilda och kvinnor som internt flytt inom Syrien – har varit speciellt utsatta för de här riskerna, konstaterar UNFPA i sin rapport.

- Ändå var den här exploateringen av kvinnor känd för tre år sedan. Man visste att det fanns områden där bistånd först hölls tillbaka och sedan delades ut efter att kvinnorna hade utnyttjats sexuellt.

Diskussion om artikeln