Michelle och Sandra vill göra modebranschen lite snällare
Sandra Holmäng och Michelle Blomqvist poddar ihop och driver också egna företag – men trots att de befinner sig i samma bransch är de inte konkurrenter. De omger sig hellre med pepp än vassa armbågar, och här delar de med sig av sina bästa tips.
Michelle Blomqvist och Sandra Holmäng är företagare ut i fingerspetsarna. Michelle kommer från en familj som alltid drivit egna företag och redan när Sandra var tolv år gammal visste hon vad hon ville bli: en VD i pennkjol och klackar.
Michelle och Sandra
- Sandra Holmäng driver ett stilkonsulteringsföretag i Vasa tillsammans med två vänner. Att shoppa med en stylist är deras största tjänst.
- Michelle Blomqvist bor i Jakobstad och säljer styling- och fotograferingstjänster. Hon riktar främst in sig på bröllop och gravidfotograferingar.
- Båda har utbildat sig till estenom på yrkeshögskolan Novia i Vasa, och Michelle är självlärd fotograf.
- Båda bloggar och de gör också podcasten Michelle & Sandra där de pratar om allt från bröllop och mode till kroppsideal och företagande.
Att kläderna är en stor del av yrket är inte konstigt eftersom båda jobbar inom mode- och stilbranschen. Att ge sig in i just den branschen var ett självklart val eftersom mode, trender och stil är ett stort intresse.
- Att ha ett stilkonsulteringsföretag där vi hjälper andra är en naturlig del av mig, för jag har alltid brunnit för att inspirera andra och ge råd i stilfrågor, säger Sandra.
Michelle älskar bröllop, så hennes val kom också ganska naturligt.
- Om man vill bli framgångsrik med ett företag så måste det vara något man har passion för, och bröllop är min passion. Jag är den som gråter mest på vigslarna, säger Michelle.
Mode + Österbotten = sant?
Österbotten har ingen stor modeindustri och Sandras företag är det enda som sysslar med stilkonsultering. Till en början var hon oroad över om idén skulle fungera, men det hade hon inte behövt vara.
- Företaget har tagits emot väl, till och med varit bättre än vi vågat hoppas på, säger Sandra.
Michelle tycker inte det är konstigt att företagsidén fungerar.
- Alla har ju kläder på sig varje dag, så varför inte utnyttja det till max och ha kläder man trivs i, som ser bra ut, i bra material? Alla kan ju inte vara experter så varför inte då ta in någon som kan? säger hon.
Är man modeintresserad i Österbotten?
- Jo, faktiskt. Kanske inte av trender, men av personlig stil, säger Sandra.
- Vi kan jämföra med Stockholmare som ofta sägs ha bra stil, men där har ju alla ”Stockholmsstilen”. Här i Österbotten finns det flera olika stilar och det är mer personligt, säger Michelle.
I samma bransch men vill inte vara konkurrenter
Trots att Sandra och Michelle driver egna företag inom samma bransch konkurrerar de inte med varandra. Istället försöker de samarbeta och till och med tipsa kunder om varandras tjänster.
- I och med att det är så litet kan det gå fel ganska snabbt om man blir rivaler. Helt medvetet har jag valt att inte ha stylingtjänster eftersom kunderna redan får det från ett annat ställe, så varför göra något som redan finns? Man måste ju komplettera istället och se till att alla får något ut av tjänsterna som erbjuds, säger Michelle.
Sandras och Michelles bästa tips för dig som vill starta eget
Både Sandra och Michelle är trötta på personer som hackar ner på varandra och de vill undvika vassa armbågar.
- Speciellt modebranschen är lite så, att ska du nå någonstans så gäller vassa armbågar och fult spel, och vi är bara så trötta på det. Jag tror inte heller de där vassa armbågarna attraherar kunder. Är du ärlig, glad och schyst så tror jag fler väljer dig, säger Sandra.
- Jag gjorde praktik i Stockholm och där var det stor konkurrens inom branschen. Efter ett tag kände jag att jag inte vill jobba i den miljön. Jag vill att man bjuder på sig själv och försöker hjälpa andra och att alla ändå är vänner inom branschen, säger Michelle.
Och har du en bra idé så borde den räcka. Ifall du gör det på rätt sätt så borde ingen kunna konkurrera ut dig.
- Om jag känner att någon tar mina kunder kanske jag måste se mig själv i spegeln och fundera över vad de har som jag inte har. Vad måste jag förbättra? Jag tror inte man måste vara konkurrenter om man bara har en bra affärsidé, säger Michelle.
Ett år utan lön
Michelle har nu jobbat med sitt företag i ett år utan att ta ut lön. Pengarna hon fått in har istället gått åt till utrustning så att hon ska kunna göra sitt jobb bättre.
- Jag har råd att göra så eftersom jag är så snål, men jag har verkligen börjat tänka över alla utgifter. Det här året har också fått mig att fundera på hur mycket saker vi egentligen behöver och hur mycket glädje ett klädesplagg sist och slutligen ger mig, säger hon.
Nu har Michelle ändå bestämt sig för att börja ta ut lite lön och målet är att kunna ta ut en ordentlig lön i slutet av året.
Jobb vid sidan om ger trygghet
Under året utan lön har Michelle ändå inte varit helt pank eftersom hon jobbar i en klädaffär vid sidan om. Det gör också Sandra.
De trivs med affärsjobben eftersom de får en säker inkomst och variation i vardagen.
- I och med att det kan bli mycket sittande vid datorn med företaget är det skönt att komma till butiken och jobba och umgås med kollegor och andra sorts kunder än mina egna, säger Sandra.
Att ha ett annat jobb ger också mer perspektiv på saker och ting. Michelle jämför det med Facebook.
- Om du bara kollar nyheter på Facebook så får du bara en sorts nyheter eftersom du är inne i en bubbla. Jag och mina kunder är också ganska likasinnade, så det är hälsosamt att komma ut i en helt annan miljö, säger hon.
Varken lån eller bidrag
Ifall Michelle tagit ett lån för sitt företag skulle hon ha kunnat ta ut lön tidigare, men varken hon eller Sandra har gjort det.
De har heller inte sökt bidrag eftersom de startade företagen när de fortfarande studerade, och som studerande hade de helt enkelt inte rätt till startpeng för företag.
Är det här det som krävs då – att man lever knapert det första året?
- Ja, det tror jag nog. Vi tog ut första lönen redan efter tio månader, men det var för att vi kände att vi kunde. Men största delen av pengarna ska gå till att bygga upp företaget, förbättra och spara så att man kan utveckla det, säger Sandra.
- Det beror så klart på hurdant företag du har. Jobbar du som översättare kanske du inte har så många utgifter, men på våra företag har vi till exempel smink som vi måste köpa in, säger Michelle.
Den stora våndan: Att ta betalt
För att du ska kunna ta ut lön och för att företaget ska överleva måste du ta betalt för dina tjänster, men för många kan det här kännas svårt. Det är också svårt att veta hur mycket ens tjänster är värda.
Även Sandra och Michelle har emellanåt haft svårt att sätta priser på sina tjänster.
- Det är svårt men du måste bara inse att du inte får mat på bordet om du inte tar betalt, säger Sandra.
Till en början tog Michelle mindre betalt eftersom jobbet var så roligt. Det kändes helt enkelt konstigt att ta betalt för något hon njöt så mycket av.
- Men när man gör något tillräckligt länge så blir det ju ett riktigt jobb, och jobbet ska göras fastän det inte känns roligt just den dagen, säger hon.
Ska du kunna göra det under en längre tid måste du också få ut pengar varje månad.
- Ifall du till exempel blir sjukledig och inte får in några pengar alls under den tiden så känns det knappast så roligt längre, säger Michelle.
Att räkna ut värdet på dina tjänster
Att räkna ut värdet på tjänsterna kan också vara svårt. När Sandra och hennes vänner startade sitt företag var de dessutom först ut, så de hade ingen att jämföra sig med.
- Vi valde att lägga en lägre summa från början och när vi märkte att saker och ting tog längre tid än vi tänkt, och när efterfrågan ökade, så kunde vi höja priserna, berättar hon.
Att veta hur lång tid olika arbetsuppgifter kräver är svårt att veta innan du börjat och därför är det bra att börja med lite lägre priser för att sedan kunna justera dem där det behövs.
- Det är ganska enkelt att räkna ut vad man måste få in för att det ska gå runt. Men speciellt som fotograf handlar det mer om vad folk är villiga att betala för din stil av bilder, säger Michelle.
Hon berättar att det finns många olika sätt att prissätta sina tjänster som fotograf och att du måste utgå från ditt sätt att arbeta och vad som är ekonomiskt smart för just dig.
Måste distansera sig ibland
En annan svårighet du kan stöta på som företagare är jobbmängden. Du måste se upp så du inte jobbar för mycket – fastän det är roligt och du hela tiden får en massa nya idéer.
- Vi är så exalterade över det här och vi ser nya möjligheter och får nya idéer. Jag redigerar också bilderna där hemma och kan sitta och redigera en hel dag, och det är ju inte hälsosamt i längden. Så jag borde distansera mig lite från företaget ibland, säger Michelle.
Med eget företag kommer också en del pappersarbete, men där har Concordia i Jakobstad hjälpt Michelle. Concordia hjälper nya företag utan kostnad och liknande hjälp finns också i andra städer.
- Jag skulle kunna stirra på skattedeklarationen och momsdeklarationen i en vecka utan att förstå, men på Concordia tar det tio minuter och så är det är fixat, säger Michelle.
I vilken ände ska man börja?
Michelle lyssnar på många podcaster som handlar om entreprenörskap och där lyfts det ofta fram att det är bra att ha allt klart innan företaget startar.
Du ska ha konton på alla sociala medier och din affärsidé ska vara kristallklar. Ibland kan det gå till överdrift tycker hon.
- Man kanske bara borde köra igång istället och sedan lägga till mer. Jag förstår vad de pratar om eftersom det kommer att främja ditt företag men du kanske tappar gnistan om allt det här ska göras genast i början, säger hon.
Michelle själv startade upp sitt företag ungefär så. Hon fick nämligen flera förfrågningar från personer som ville ha hennes tjänster – innan de ens fanns.
- Jag var tvungen att starta företaget för att kunna skicka fakturor och momsregistrera mig. Men visst har jag alltid vetat att jag troligtvis kommer att ha ett eget företag, säger hon.
Registreringen kändes som det största steget för Michelle. När det var gjort kunde hon börja fokusera på vad hon skulle erbjuda och hur företaget skulle se ut.
Att vara fler än en har både fördelar och nackdelar
För Sandra var alltid planen att först göra karriär som stylist i Stockholm, för att sedan återvända till Österbotten och starta eget.
- Men sedan började jag tänka om. Varför göra en karriär som jag tvingas avsluta för att sedan börja om i Österbotten? Det kändes inte så lockande.
Idén om ett stilkonsulteringsföretag växte fram och när två vänner också trodde på idén slog de slag i saken. Att vara tre gjorde också att de kunde stödja varandra när de stötte på problem.
- Det beror ju på om man vill vara enskild näringsidkare eller jobba inom ett större företag, men om man vill ha ett företag med flera olika ansvarsområden så är det jättebra att vara flera, säger Sandra.
Ju fler personer desto bredare kunskap och det är såklart bra. Michelle vill ändå poängtera att det inte är någon bra idé att starta ett företag ihop med andra om man inte delar samma visioner. Speciellt när man är ung.
- När man är ung så utvecklas man mycket som person, och då finns ju risken att man utvecklas åt helt olika riktningar, säger hon.
Därför är det viktigt att ha en bra och öppen relation.
- Vi brukar ha strategimöten och där lägger vi alla korten på bordet. Vi tar upp allt vi funderat på och pratar igenom det, säger Sandra.
- Jag tycker att vår generation är lite mer öppen än tidigare generationer. De som är i vår ålder har kanske förstått att det är bra att vara öppen och prata igenom saker, säger Michelle.
Modebranschen måste gå mot hållbarhet
Michelle har nyligen startat upp en blogg som fokuserar på hållbart mode, och det försöker både hon och Sandra ta in i sina företag.
- Jag planerar att börja med föreläsningar inom hållbart mode och så förespråkar jag det inom företaget också, säger Michelle.
Men går det verkligen att kombinera ett företag inom mode- och stilbranschen utan att uppmuntra till konsumtion?
- Självklart går det. Även om du vill leva hållbart så går du inte omkring naken. Alla konsumerar på något sätt, eller har konsumerat och vill lära sig ta hand om kläderna så att de håller under en längre tid, säger Michelle.
- När vi har våra stilföreläsningar så frågar deltagarna oftast om basgarderoben och hållbarhet. Många vill ha en klassisk garderob, säger Sandra.
Michelle vill visa att det går att vara hållbar men ändå ha en stil man trivs i. Allt måste inte vara loppisfyndat eller gjort av växtfärgade naturmaterial, men vi måste förändra på vårt shoppingbeteende.
- Sist och slutligen kommer alla företag och alla människor att vara tvungna att gå mot hållbarhet, så som det konsumeras i dag fungerar inte i längden, säger hon.
Finns det rum för fler stylister i Österbotten?
Till hösten startar en ny utbildning på yrkesskolan Optima i Jakobstad. Där kan man utbilda sig till modeassistent, och Michelle är en av lärarna. Utbildningen fokuserar på stil och kläder, och tillverkningen av dem.
Men modebranschen är hård, och vi undrar om det verkligen finns jobb för alla? Michelle tror att den som verkligen vill jobba med mode, också kommer att få jobb.
- Men man ska vara väldigt framåtsträvande och passionerad för det. Det är ju inte glamoröst i början, som vi till exempel som inte tagit ut en lön på flera månader. Man ska nog ha lite skinn på näsan för att klara sig, säger Michelle.
Alla modeassistenter måste inte heller bli stylister eftersom det också finns annat som passar utbilningen.
Hur känns det att utbilda eventuella konkurrenter?
- Det känns fantastiskt att få dela samtalsämnen med dem, och få lära mig mera. Det ska bli härligt att komma in i den här miljön. Jag saknar det ibland när jag jobbar ensam. Jag tycker om att ha branschmänniskor runt omkring mig, säger Michelle.