Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skidliften på Öjberget fungerar igen – i sommar ska den renoveras

Från 2018
Uppdaterad 27.02.2018 15:20.
Skidliften vid Öjberget i Sundom.
Bild: Yle/Roger Källman

Skidliften på Öjberget i Vasa är rullar igen. Den reparerades på tisdag eftermiddag.

Det var vajern som för fjärde gången hade hoppat av drivhjulet. Men enligt företaget som reparerade liften borde problemet vara ett minne blott tills nästa skidsäsong.

Skidliften vid Öjbergets slalombacke i Vasa gick sönder på måndag kväll och har varit stängd på tisdagsförmiddagen.

- Det var någon som har dragit medbringaren mycket åt sidan och då har det kommit svängande in i drivhjulet. Sedan har vajern hoppat bort från drivhjulet, säger Olof Rytövaara på företaget Vintertec Offshore.

Skidliften ska renoveras klart i sommar

Företaget Vintec Offshore sköter reparationerna på Öjbergets skidlift. Enligt Rytövaara ska företaget lämna verktyg på plats så att de som sköter liften kan fixa problemet snabbt om det händer igen. De visar också hur felet ska repareras.

- I framtiden kommer det inte att hända när övre bergsstationen är fullständigt renoverad och moderniserad, säger Rytövaara.

Vintertec Offshore håller på att renovera skidliften och arbetet har börjat nerifrån. Det är bara den övre bergsstationen som inte moderniserats.

- Liften är väldigt gammal, från början av 70-talet. Den har flyttat till Vasa från en annan plats i Österbotten, men nu efter renoveringen blir den helt modern.

I sommar byts drivhjulen uppe på toppen.

Bötombergets skidlift ännu trasig

Också liften på Bötomberget i Lappfjärd, Kristinestad står ännu. Liftens motor gick också på måndag eftermiddag.

- Reparationsarbetet fortsätter i dag och liften borde öppna i morgon eller senast på torsdag, säger Janne Smeds från IF Länken, som sköter slalombacken.

Artikeln har uppdaterats 27.2. kl. 15.20 med information om att skidliften fungerar igen.