Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandahuset i Etseri har 500 besökare om dagen – förväntningarna på sommaren är höga

Från 2018
Uppdaterad 27.02.2018 16:02.
panda
Bild: Lehtikuva

Pandorna i Etseri har lockat besökare som förväntat under sportlovet. Under de tio dagar pandahuset har varit öppet har ungefär 500 personer dagligen besökt djurparken.

- Det har varit gott om besökare. När södra Finland hade sportlov förra veckan så nådde vi vårt mål och besökarantalet har motsvarat förväntningarna. Vissa dagar har vi till och med haft 600 besökare, säger verkställande direktör Jonna Pietilä.

Tidigare år har Etseri djurpark haft ungefär 180 000 besökare om året, vilket betyder att man tidigare inte haft 500 besökare dagligen. Helsingin Sanomat har till exempel uppskattat att djurparken borde sälja 100 000 fler biljetter årligen för att pandahuset ska löna sig.

Riksdagsledamot Mikko Savola (C), som är styrelseordförande i Etseris djurpark, säger till nyhetsbyrån STT att besökarantalet uppskattningsvis kommer att öka till cirka 300 000 besökare om året tack vare pandorna.

Enligt Jonna Pietilä har få besökare övernattat, största andelen av besökarna har varit på dagsbesök.

Sommaren är fortfarande högsäsong

Enligt Pietilä har en del biljetter till pandahuset köpts på förhand, men det finns fortfarande platser för alla klockslag kvar. Med biljetten man köper får man gå in i pandahuset ett visst klockslag och se på pandorna i en timme. Pandahuset öppnar klockan 10.

Man ryms bra med, fast man har köpt biljetten samma morgon eller vid porten. Förmiddagstimmarna har varit mest populära. Den andra toppen kommer tidigt på eftermiddagen, säger Pietilä.

Sommaren är vanligtvis djurparkens högsäsong.

- Vi hoppas att säsongen förlängs och jämnar ut sig. Men ärligt talat är nog sommaren vår högsäsong fortfarande eftersom skolorna har lov då. Eftersom vi är ett besöksmål för familjer kommer de flesta besökarna när det är lov, säger Pietilä.

Statsministern talar på officiella invigningen

På lördag är den officiella invigningen av pandahuset. Festtalare är statsminister Juha Sipilä och Kinas ambassadör Chen Li.

Också jord- och skogsbruksminister Jari Leppä är på plats. Han ska ta emot pandornas stamtavlor.

Text: Mirva Ekman/Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Sarah Grönstrand/Yle Österbotten

Artikeln uppdaterad 27.2 kl. 16.00 med information om den officiella invigningen.

Diskussion om artikeln