Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands kommunister söker febrilt efter nya väljare

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 10:03.
Pavel Grudinin är ryska kommunistpartiets presidentkandidat. Här är han tillsammans med partiordföranden Gennadij Ziuganov som finns till höger på bilden.
Bildtext Pavel Grudinin är ryska kommunistpartiets presidentkandidat. Här är han tillsammans med partiordföranden Gennadij Ziuganov som finns till höger på bilden.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Inför presidentvalet utmanar Rysslands kommunistiska parti president Putin med att leta efter nya anhängare bland patriotiska och nationalistiska krafter. En trend som också gäller i småstaden Kirisji, 150 km öster om S:t Petersburg.

På ett torg i centrum av Kirisji har det lokala kommunistpartiet riggat upp ett litet rött tält. Inne i tältet står en teve där en och samma kortfilm visas om och om igen.

Filmen berättar om kommunistpartiets presidentkandidat Pavel Grudinin och hans bravader som direktör för ett stort jordbruk utanför Moskva.

Men ingen av stadens 50 000 invånare stannar för att titta på filmen.

Partiets aktivister tar ointresset med ro. I stället delar de aktivt ut partiets tidning till alla som i dag korsar torget.

Kirill Sergejevitj deltar i de ryska kommunisternas valkampanj inför presidentvalet 2018
Bildtext Kirill Sergejevitj
Bild: Yle / Anders Mård

De flesta av partiets aktivister är i pensionsåldern, men här står också 26-årige Kirill Sergejevitj. Och han vet exakt varför han tänker rösta på kommunisternas kandidat.

– Alla partier har egna program, säger Kirill. Men tyvärr har de inte lyckats förverkliga sina planer. Pavel Grudinin erbjuder också ett program. I motsats till alla andra har han redan bevisat att han kan realisera det han lovar.

Nya krafter tog över

Två timmar härdar kommunisterna ut i den hårda kylan. Sedan packas alla saker in igen i partiets paketbil och vi kör till kontoret.

Kommunistpartiets kandidat har för vana att komma på andra plats i ryska presidentval.

Men den här gången går partiet till val med ett överraskningsnamn, 57-årige Pavel Grudinin.

Grudinins jordbrukskollektiv lyfts ofta fram som ett mallexempel på hur en modern rysk socialism kan se ut. Och partiet försöker locka yngre anhängare med hjälp av Grudinins löfte om social rättvisa.

Sergej Butuzov vid sitt arbetsbord. Han är kommunistpartiets chef i staden Kirisji 150 kilometer öster om S:t Petersburg.
Bildtext Sergej Butuzov
Bild: Yle / Anders Mård

Partiets chef i Kirisji heter Sergej Butuzov. Hans arbetsbord inne på kontoret svämmar över av reklamblad, tidningar och affischer. I hörnet står en stor byst av Lenin, på väggen hänger en bild av Stalin. Butuzov är inte obekväm inför partiets historia, tvärtom.

Kommunistpartiet kunde tidigare alltid lita på ett stort understöd bland landets pensionärer. Men idag är läget annorlunda.

– Pensionärerna sitter för mycket framför teven, menar Butuzov. Det är svårt att övertyga dem om en annan åsikt än den statliga propagandan som ständigt hyllar president Putin och hans parti.

Unga hittar kommunismen

I stället försöker nu partiet hitta nya väljare bland yngre arbetare.

– De unga förstår inte ännu vad som bör göras i samhället, säger Butuzov. De letar efter kunskap, efter rättvisa och de kommer till oss därför att vi är det enda partiet som arrangerar kurser och föreläsningar om politiska frågor.

– De unga vill förstå hur de kan påverka situationen ute i samhället, fortsätter han. Och de hittar allt det här hos oss. Vårt parti har därför också en ljus framtid.

Men Kirisji är en svår nöt att knäcka för kommunisterna. Stadens ekonomi domineras av ett enda företag, ett stort oljeraffinaderi. Det framgångsrika företaget sysselsätter var tredje familj i stan.

Företaget ägs av en oligark och det är blint lojalt gentemot president Putin.

Patriotiska pojkar på mattan

Sergej Butuzov sätter sig på nytt i bilen. Den här gången åker vi till det andra stället där partiet försöker hitta nya väljare.

Ett kvarter bort, i en skolas gymnastiksal arrangerar den patriotiska ungdomsorganisationen Jaktfalken en stor tävling för alla sina medlemmar. 30 pojkar i åldern sex till 25 står redan på rad i väntan på order. På programmet står olika kampsporter, men också skyttetävlingar.

Barn tränar bland annat kampsporter i klubben Jaktfalken i Kirisji nära S:t Petersburg.
Bildtext Barn tränar bland annat kampsporter i ungdomsorganisationen Jaktfalken.
Bild: Yle / Anders Mård

Klubben leds av officerare från de ryska specialstyrkorna. Syftet är att drilla ungdomarna i färdigheter som de senare har nytta av när de rycker in i militären. Samtidigt ska de unga fostras till stolta patrioter tack vare konkreta utflykter i Rysslands krigshistoria.

Även kommunistpartiet betonar en stor och stark armé, precis som på sovjettiden, och det är kring militären som nationalistiska krafter kan enas med kommunistiska aktivister.

En av partiets medlemmar, Aleksej Sova, är också engagerad i Jaktfalken, och han har ett klart svar på varför partiet behöver den patriotiska organisationen.

Aleksej Sova är medlem i Rysslands kommunistiska parti.
Bildtext Aleksej Sova
Bild: Yle / Anders Mård

– Varje kommunist borde vara medlem i en organisation som den här, säger Sova. Därför att det leder till en kontinuitet. Det här är vår historia.

– En bra kommunist är en stark kommunist, fortsätter han. Han måste ständigt vara fysiskt beredd, men också moraliskt beredd att slå tillbaka varje anfall mot vårt land.

Drömmen om en andra omgång

Trots att president Putin lätt kommer att vinna över kommunisternas kandidat är partiet övertygat om att en andra omgång är möjlig.

– Andra platsen är helt säker för vår kandidat, säger kommunistbossen Sergej Butuzov. Vår uppgift är att se till att hans understöd blir 30 procent, vilket räcker för en andra omgång.

– Men då måste också valdeltagandet bli betydligt högre än i förra dumavalet när bara en tredjedel av invånarna här i Kirisji röstade, betonar han.

Det låga valdeltagandet förklarar Butuzov med att folk har tappat tron på att man kan förbättra situationen i landet genom att rösta.

– Men nåt valfusk tror jag inte på, säger Butuzov. Åtminstone inte här i Kirisji för den här stan saknar både fängelser och kaserner. Platser där myndigheterna har för ovana att mixtra med resultatet.