Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Irak säger nej till massavvisning av flyktingar - finländska polisen vill göra processen snabbare

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 07:18.
Irakiska Mosul några dagar innan terrorgruppen IS drevs ut ur staden.
Bild: OMAR ALHAYALI

Ett nytt avtal mellan EU och Irak kan betyda att Finland snabbare och i större mängder får avvisa irakiska asylsökande som har fått avslag.

Idag tar Irak inte emot chartrade flyg med avvisade flyktingar utan de transporteras med reguljärflyg; en procedur som går för långsamt nu då avvisningarna blir allt fler, anser polisen.

Just nu vistas 1800 personer med negativt asylbesked på mottagningscentralerna runt om i Finland. Av dem kommer 1300 från Irak.

Deras alternativ är antingen att resa tillbaka frivilligt eller att avvisas med olika grad av tvångsåtgärder.

Irakier måste resa reguljärt

Polisen ordnar resedokumenten och sätter dem i vissa fall på planet. I en del fall reser poliser med de avvisade ända tillbaka till Irak.

De som avvisas till just Irak måste resa med reguljärflyg.

Till många andra länder kan Finland avvisa många på en gång i för ändamålet chartrade plan, men Irak tar helt enkelt inte emot charterplan med avvisade flyktingar.

Ett alldeles färskt avtal mellan EU och Irak kan ändå ändra på det här. EU och Irak har ingått ett brett samarbets- och partnerskapsavtal (PCA) som handlar om många olika saker, till exempel handel.

Avtalet är nu godkänt av alla EU-länder och ska nu börja tillämpas. Där finns också paragrafer som säger att Irak enligt avtalet är förpliktat att ta emot medborgare som vistas olagligt i EU.

Ambassadör Päivi Laine i Erbil, Irak
Bildtext Finlands ambassadör i Irak Päivi Laine i Erbil, Irak.

Finlands ambulerande ambassadör i Irak, Päivi Laine säger att det här på sikt kan förändra Iraks hållning i flyktingfrågan.

Polisinspektör Mia Poutanen på Polisstyrelsen ansvarar för polisens andel i avvisningsprocessen och hon välkomnar det här.

- Nu när antalet avvisningar ökar önskar vi inom polisen att man kunde använda sig av chartrade plan för att kunna göra vårt jobb på det sättet som förväntas av oss, säger Mia Poutanen.

Det handlar bland annat om säkerheten ombord på planen, förklarar Poutanen. Att resa reguljärt med någon som protesterar och stör kan vara besvärligt säger hon.

Polisinspektör Mia Poutanen är samtidigt noga med att påpeka att polisen i första hand hjälper dem som återvänder frivilligt. Polisen tänker också fortsätta med det då eventuella nya avtal träder i kraft.

Exakt när det här blir möjligt är ändå oklart. Ambassadör Päivi Laine förklarar att samarbetsavtalet nu ska manglas en hel del av EU-tjänstemän och irakiska myndigheter och det kommer att ta tid.

På sikt kan avtalet betyda att Irak får lov att ändra sin inställning till massavvisningar, men det är oklart när.

Finland och Irak på kollisionskurs

Just nu är Finland och Irak på kollisionskurs gällande tvångsavvisningarna.

Förutom samtalen som förs på EU-nivå med Irak pågår nämligen också hela tiden bilaterala diskussioner mellan finländska och irakiska myndigheter.

Irak har gjort det mycket tydligt att landet inte vill ta emot dem som återvänder mot sin vilja, säger Päivi Laine.

Landet har enorma utmaningar med återuppbyggnaden.

Terrorgruppen IS fästen i Irak är till största delen kuvade. Men striderna har drivit miljontals irakier på intern flykt och landets första prioritet är att placera dem samt dem som återvänder frivilligt.

Man bär på två barn mitt bland ruiner i Mosul.
Bildtext Mosul, Irak.
Bild: AFP / Lehtikuva

Därför kan inte finländska myndigheter massutvisa irakier eftersom det är Irak som beslutar vilka slags flyg som får landa på dess flygplatser.

Finland och Irak ser på flyktingfrågan ur olika perspektiv, säger Laine.

Hon betonar ändå att en konstruktiv dialog mellan länderna förs hela tiden. Exakt när en samsyn på flyktingfrågan går att nå vill ambassadör Päivi Laine ändå inte sia om.

Diskussion om artikeln