Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Björgens otroliga OS-statistik – slår ensam hela Finlands längdlandslag på 2000-talet

Från 2018
Marit Björgen.
Bildtext Marit Björgen visade att gammal är äldst på tremilen i söndags.
Bild: Lehtikuva

Marit Björgen är alla tiders vinterolympier. En titt på medaljstatistiken ger klara besked. Den norska OS-drottningen har på egen hand tagit fler guld och fler medaljer än hela det finländska längdlandslaget under de fem senaste olympiska spelen.

I söndags satte Marit Björgen punkt för en makalös olympisk karriär. Den snart 38-åriga norskan tog sin femtonde OS-medalj på tremilen och blev samtidigt alla tiders vinterolympier.

– Det har varit en fantastisk karriär och fint att få avsluta OS på det här sättet. Det är helt otroligt, sa Björgen till Yle Sporten.

Björgen har alltså tagit femton OS-medaljer. Distans för distans fördelar de sig så här:

Tio kilometer: Ett silver (2006), två brons (2010 & 2018).
Skiathlon: Två guld (2010 & 2014), ett silver (2018).
Tremil: Två guld (2014 & 2018), ett silver (2010).
Sprint: Ett guld (2010).
Stafett: Två guld (2010 & 2018), ett silver (2002).
Lagsprint: Ett guld (2014), ett brons (2018).

Marit Björgen.
Bildtext Marit Björgen tog fem medaljer i Pyeongchang.
Bild: Lehtikuva

På alldeles egen hand har Björgen med andra ord samlat ihop tio medaljer – fem guld, tre silver och två brons.

Björgen femma på egen hand

Det här ger en rätt märkvärdig medaljtabell för längdåkningen om man slår ihop de fem olympiska spel som Marit Björgen har tävlat i. ”Nationen” Björgen slår sig in som femma med sina individuella medaljer och trea om man också räknar med hennes stafettmedaljer.

Bara Norge och Sverige lyckas slå Björgens totala medaljsaldo.

Finland? En bit efter Björgen.

Finländska OS-trupper i längdåkning på 2000-talet har samlat lika många medaljer som Björgen har gjort för egen maskin, men gulden är betydligt färre. Finlands OS-saldo i de fem vinterspelen är två guld, tre silver och fem brons.

Iivo Niskanen, OS 2018.
Bildtext Iivo Niskanen tog OS-guldet på femmilen i lördags.
Bild: Lehtikuva

De medaljerna har fördelat sig så här:

Guld: Iivo Niskanen (femmil, 2018), Sami Jauhojärvi & Iivo Niskanen (lagsprint, 2014).
Silver: Krista Pärmäkoski (tremil, 2018), Aino-Kaisa Saarinen & Kerttu Niskanen (lagsprint, 2014), damernas stafett (2014).
Brons: Krista Pärmäkoski (tio kilometer, 2018), Krista Pärmäkoski (skiathlon, 2018), Aino-Kaisa Saarinen (tremil, 2010), damernas stafett (2010), Aino-Kaisa Saarinen & Virpi Kuitunen (lagsprint, 2006).

En av Norges bästa någonsin

Som nation slår Finland åtminstone Björgen över hela den olympiska vinterhistorien. VG skriver att Björgen är 24:a genom tiderna på egen hand av de länder som har deltagit i vinter-OS.

– Det är väldigt imponerande. Jag kommer nog inte att uppleva när nägon slår hennes rekord. Jag ser inte vem som ska göra det, säger den norske tv-experten Arne Scheie.

– Det är svårt att hitta tillräckligt många superlativ. Marit är högt uppe på en lista över alla tiders norska idrottare.