Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern kräver att FN:s människorättskommissionär avgår efter kommentarer om Orban

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 04:40.
Zeid Ra'ad Al Hussein, chef för F N:s råd för mänskliga rättigheter
Bildtext Zeid Ra'ad Al Hussein, chef för F N:s råd för mänskliga rättigheter
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungerns utrikesminister kräver att Zeid Ra'ad al-Hussein, högkommissarie för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, avgår.

Orsaken är de kommentarer som Zeid Ra'ad al-Hussein nyligen riktade mot Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Zeid Ra'ad al-Hussein har hållit ett tal där han pekar på farorna med den tilltagande främlingsrädslan (xenofobin) i Europa. Han pekade särskilt ut premiärminister Viktor Orban.

Zeid Ra'ad al-Hussein nämnde premiärminister Viktor Orban som en av "de främlingsfientliga och rasistiska personer som eftersträvar etnisk, nationell och rasmässig renhet", skriver Deutsche Welle.

– Xenofober och rasister i Europa uttalar sig utan att skämmas - till exempel Ungerns Viktor Orban sade tidigare den här månaden att "vi vill inte ha vår färg ... beblandad med andra ..", sade Zeid Ra'ad al-Hussein då han öppnade den 37:e sessionen för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Han hänvisade till ett tal som Orban höll den 8 februari då han sade att Ungern "inte vill bli ett mångfärgat land".

– Vet inte de här personerna vad som händer med minoriteter i samhällen där dess ledare söker etnisk, nationell eller rasmässig renhet? frågade Zeid Ra'ad al-Hussein i sitt tal.

Viktor Orban 18.2.2018.
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orban
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungern: Det här är helt oacceptabelt

Ungerns regering är upprörd över Zeid Ra'ad al-Husseins kommentarer.

Utrikesminister Peter Szijjarto har meddelat FN:s råd för mänskliga rättigheter att "det är klart att Zeid Ra'ad al-Hussein måste avgå. Han är inte värd sin position."

Szijjarto sade att Zeid Ra'ad al-Hussein hade anklagat Ungern för att vara jämförbart med de värsta diktaturerna under det senaste seklet.

Enligt den ungerska utrikesministern är det oacceptabelt och mycket opassande att FN-representanter anklagar medlemsstater och demokratiskt valda ledare.

Diskussion om artikeln