Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Popup-museum planeras för ruinerna under Katedralskolans gymnastiksal

Från 2018
Ruiner i gymnastiksalen i Katedralskolan.
Bild: Yle

I Åbo funderar man på vad som ska hända med de medeltida ruiner som har hittats under Katedralskolans gymnastiksal.

De arkeologiska utgrävningarna pågår ännu en månad, men nu redan diskuterar staden och museifolk om det går att bevara och visa ruinerna för allmänheten.

– Det finns en möjlighet att i sommar öppna ett tillfälligt museum, ett popup-museum med guidade rundturer, så att Åboborna får se ruinerna och får veta om allt som finns under jorden här i det gamla Åbo, förklarar Minna Sartes, som är direktör för fritidssektorn i Åbo.

Källarvalv har grävts fram i Katedralskolans gymnastiksal
Bild: Linus Hoffman / Yle

Diskussionen om att öppna ett historiskt museum har varit ivrig den senaste veckan efter att Yle kunde berätta om de unika, oförstörda källarvalven under gymnastiksalen.

Många olika alternativ utreds

Alternativen är allt från ett museum, till att allting täcks under gymnastiksalen. Arkitekten Benito Casagrande kastade också fram tanken på att bevara ruinerna under ett glasgolv i gymnastiksalen.

Källarvalv har grävts fram i Katedralskolans gymnastiksal.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Vi måste fundera på vad som går att göra. Det är ännu för tidigt att säga något om framtiden. Till och med ett tillfälligt museum måste förberedas noggrant.

Bland de saker som staden nu funderar på är hur dyrt det skulle vara att bevara och visa upp källarvalven, om det finns pengar för sådant, samtidigt som man vill försäkra sig om att Katedralskolan också i framtiden har en gymnastiksal som man kan använda.

Badrummets lavorarer finns kvar på väggen, men under dem har golvet grävts upp och det medeltida Åbo tittar fram i Katedralskolans gymnastiksal.
Bildtext Handfaten i duschrummet hänger kvar på väggen medan de arkeologiska utgrävningarna hittar betydligt äldre spår i staden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Dessutom måste man fundera på vad som ens kan göras. Gymnastiksalen är byggd i början av 1900-talet och väggarna är inte i väldigt gott skick.

– Under våren borde vi besluta om saken. Vi föreslår något alternativ för politikerna och det är de som i sista hand bestämmer, förklarar Sartes som själv är arkeolog och gärna skulle se att källarvalven bevaras på något vis.

En trappa leder ner till de medeltida arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolans i Åbo gymnastiksal.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Kattans gymnastiksal ska enligt planerarna vara renoverad och kunna tas i bruk om två år, i början av år 2020.

Diskussion om artikeln