Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Seriedränkarens advokat tänker överklaga domen: "Pekka är mycket besviken"

Från 2018
Advokat Seppo Hytönen och Pekka Seppänen i Östra Finlands hovrätt 31.08.2017.
Bildtext Advokat Seppo Hytönen och Pekka Seppänen i Östra Finlands hovrätt 31.08.2017.
Bild: Matti Myller / Yle

Rättsbehandlingen av fallet med den så kallade seriedränkaren är nödvändigtvis inte avslutad. Pekka Seppänen som dömdes till ett långt fängelsestraff överväger att ansöka om besvärstillstånd i högsta instans.

Hovrätten ändrade inte på tingsrättens dom i fallet Seppänen, 14,5 års fängelse för två dråp, ett grovt dödsvållande, tre dråpförsök och också andra brott såsom alkoholbrott, koppleri och misshandel.

Dessutom anser hovrätten att 52-årige Seppänen är mycket farlig.

Advokat Seppo Hytönen säger att han har diskuterat domen med Seppänen i telefon. Bägge var missnöjda med domen.

– Pekka var mycket besviken. Preliminärt har vi talat om att överklaga, men jag skall ännu träffa honom i fängelset. Då går vi igenom hur vi överklagar, säger Hytönen.

"Som att göra upp en väderprognos"

Försvaret är missnöjt med hur hovrätten lät bli att ta ställning till de motstridigheter och alternativa händelseförlopp som de själva upplevde sig ha fört fram.

Också rättens bedömning av hur farlig Seppänen är väcker missnöje.

Enligt försvarsadvokat Hytönen lät rätten bli att bedöma vilken risken är att Seppänen gör sig skyldig till nya brott i framtiden.

– Att bedöma hur farlig någon är, är precis detsamma som att göra upp en väderprognos, säger Hytönen.

– Ingen kan säga om det snöar om två veckor eller ej. Lika svårt är det att säga om någon är farlig om tio år eller ej.

I och med att Seppänen klassas som mycket farlig får han avtjäna sitt fängelsestraff under en längre tid. 37 fångar i de finländska fängelserna klassas på samma sätt som Seppänen.

Normalt ändras straffet till villkorlig frigivning när två tredjedelar av straffet har avtjänats. I Seppänens fall kan han ansöka om villkorlig frigivning när han avtjänat fem sjättedelar eller cirka 12 år ovillkorligt.

Också då måste Seppänens farlighet bedömas på nytt. Enligt Matti Tolvanen, professor i straffrätt, godkänns färre än var tionde sådan ansökan om villkorlig frigivning.

Tror inte på besvärstillstånd

Tolvanen betvivlar att Seppänen beviljas besvärsrätt i högsta instans.

Fallet handlar närmast om bevisning och blir svårt att ta upp i Högsta domstolen.

– Jag förstår att försvaret upplever att deras bevisföring inte har beaktats tillräckligt, men hovrätten har gjort sin bedömning och kommit till den här slutsatsen. Tröskeln är hög att på nytt ta upp bevisningsfrågor i Högsta domstolen, säger Tolvanen.

Han tror inte heller att försvarets kritik av bedömningen av Seppänens farlighet utgör någon grund för behandling i högsta instans. Tolvanen understryker att bedömningen som görs är mycket grundlig.

- Bedömningarna lämnar inget utrymme för spekulation.

Åklagarsidan har för sin del meddelat att de är nöjda med hovrättens dom.

Diskussion om artikeln