Strejk stänger Helsingfors universitet – Professor: Massaktion behövs
Helsingfors universitet håller stängt på grund av strejk i dag. Det innebär bland annat att föreläsningar och evenemang ställs in och att universitetets bibliotek håller stängt i ett dygn.
Bakgrunden till strejken ligger i att parterna inte lyckades nå enighet i förhandlingarna som gäller universitetsbranschens kollektivavtal och löner.
Det var arbetsgivarparten i tvisten, Bildningsarbetsgivarna, som inte godkände förlikningsman Janne Metsämäkis förlikningsförslag i tisdags.
De ansåg att förslaget inte tog arbetsgivarnas mål i beaktande i tillräckligt hög grad.
Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, löntagarorganisationen Pardia och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL skulle ha godkänt förslaget.
Strejken inleddes vid midnatt och avslutas ett dygn senare.
Första gången som professorer strejkar i Finland
Jan Lindström, professor i nordiska språk, fick ställa om sina tidtabeller en del i och med strejken.
– Vi skulle ha haft forskarseminarium på förmiddagen och det är nu inställt. Vi har haft en sådan framförhållning att vi hade ett inplanerat möte för ledningsgruppen i magisterprogrammet för i dag, men vi hade mötet redan i går, säger han.
För Lindström är det första gången han deltar i en strejk i egenskap av professor.
– Professorer har väl inte strejkat tidigare och jag kommer inte heller ihåg att den undervisande personalen i övrigt har strejkat, utan det är den administrativa personalen som har strejkat. Det är väldigt sällsynt att undervisningen får lida. Men det här gäller ju bara en dag, säger Lindström.
"Massaktion behövs"
Camilla Lindholm, som just nu arbetar som akademiforskare men i övrigt är universitetslektor i nordiska språk vid Helsingfors universitet, ser strejken som viktig.
–Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande även om det inte påverkar mig personligen. Under de senaste åren har det varit en hel del nedskärningar här på universitetet och jag tycker att det har varit ganska lite motstånd mot det. Jag tycker att det är viktigt att visa att den här högre utbildningen behövs och att det har konsekvenser om den högre utbildningen slutar ens för en dag, säger Camilla Lindholm.
– Det handlar ju inte bara om pengar, utan det handlar också om anställningsvillkor och eventuella försämringar i arbetsvillkoren, lönesystemet och hur det ska se ut i framtiden. Det är viktigt att dialogen fungerar i sådana här sammanhang och tydligen har den inte fungerat och då är vi i den här situationen. Man ska väl visa lite tänder ibland också på den här sidan. Traditionellt har man inte strejkat så mycket inom den högre utbildningen, säger Jan Lindström.
Lindström tänker ändå inte slå dank även om strejken ordnas. Det ordnas också en demonstration på förmiddagen med start från universitetsbyggnaden Porthania.
– Jag har pågående egen forskning som inte tål dagar utan insatser. Demonstrationen tycker jag att behövs. Det hjälper säkert inte om alla bara sitter hemma den dagen, utan det behövs lite massaktion också, säger Jan Lindström.
"Inte så mycket tid för att förbereda mig"
Ida Niemi studerar statskunskap för tredje året. Hon är en av de studerande som drabbas av strejken.
– Jag har en tentamen på torsdag och biblioteket och lärocentret här vid Svenska social- och kommunalhögskolan är stängda i dag på grund av strejken. Det betyder att jag inte kan läsa de böcker som jag hade planerat att läsa och det påverkar ganska mycket. Men som tur var fick jag en av böckerna av min kompis för en stund sedan.
Niemi fick veta om strejken på tisdagseftermiddagen och hade inte tillräckligt med tid för att ändra sina läsplaner.
– Jag fick höra att strejken blir av kring klockan tre, så jag hade inte så mycket tid för att förbereda mig för det här. Det finns böcker här vid Svenska social- och kommunalhögskolan som man får läsa utan att behöva låna hem dem, men det finns inte mycket jag kan göra nu.
"Professorerna har ett ansvar att visa vad de står för"
Andreas Särkelä som studerar sociologi och Jon Järviniemi som studerar statskunskap på magisternivå vid Helsingfors universitet säger att de inte påverkas av strejken.
– Mig påverkar det inte alls i och med att jag inte har föreläsningar då. Jag tycker att det är viktigt att strejka i allmänhet. Det har varit alldeles för mycket nedskärningar på universitetet redan och professorerna har trots allt också ett ansvar för universitetets nivå och det är viktigt att de är med, säger Särkelä.
Enligt honom har studentservicen vid universitetet fått lida på grund av nedskärningarna.
– Mig har det personligen stört att man har skurit ned i studentservicen, i synnerhet servicen på svenska vid Svenska social- och kommunalskolan och det har varit svårt att få service på svenska efter nedskärningarna, säger Särkelä.
Jon Järviniemi påverkas inte heller av strejken i och med att han inte har föreläsningar den dagen. Enligt honom är det befogat att strejken ordnas.
– Jag tycker att det är rimligt av personalen att kräva samma löneförhöjning som övriga branscher kräver. Jag tycker att professorerna har ett ansvar att visa var de står och att deras samhälleliga position kommer fram så jag tycker att det är positivt att de också tar initiativ.