Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kalevala blir nästa stora pjäs för ÅST – scenen blir skola i ny teaterutbildning

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 10:29.
Akseli Gallen-Kallela: Väinämöisen lähtö
Bild: YleArja Lento

Åbo Svenska Teater sätter upp Kalevala på Stora scenen hösten 2019. Musikteater möter dockteater och görs i samarbete med en unik utbildning.

ÅST version av Kalevala blir ett nyskrivet allkonstverk där musikteater och dockteater möts och öppnar upp verket på ett nytt sätt. Jakob Höglund som regisserade Stormskärs Maja år 2015 på Åbo Svenska Teater står för koncept, regi och koreografi. För den nykomponerade musiken står Robert Kock och för sångtexterna Tobias Zilliacus.

– Sedan jag på Teaterhögskolan jobbade med Kalevala och blev insatt i boken har jag vetat att jag i något skede kommer att göra en egen tolkning. Jag blev oerhört drabbad av poesin och karaktärerna i dessa vuxna sagor med övernaturliga inslag. För mig, som är en lekande regissör med en fantasi som flödar över, är denna bok en guldgruva, säger Höglund.

Ansökningstiden börjar nu

Hela produktionen är kopplad till en specialutbildning. I den ingår fördjupande kurser inom musikteater och dockteater där två konstformer möts, experimenterar och smälter samman. Med hjälp av specialiseringskurser vill utbildningen undersöka nya former för dock- och musikteater.

Utbildningen förverkligas i Jakobstad vid Yrkeshögskolan Novia, i Åbo vid Åbo yrkeshögskola och på ÅST.

Utbildningens målgrupp är i Norden verksamma skådespelare, musikalartister, dockteaterskådespelare samt dansare och skådespelare med inriktning på fysisk teater. Utbildningens målgrupp har avlagt lämplig YH-examen, annan lämplig högskoleexamen eller innehar sakkunskap eller på andra grunder inhämtad kunskap och erfarenhet inom utbildningsområdet.

– Kalevalas självklara form på scenen borde vara musikteater, eftersom verket ju består av sånger. Det är också ett naturligt verk för dockteater med alla övernaturliga och absurda inslag, kommenterar Höglund.

Utbildningens omfattning är 30 studiepoäng som avläggs under två perioder våren och hösten 2019. Ansökningstiden till utbildningen börjar i dag, onsdagen den 28 februari.

Under åren 2017-2019 stöder Svenska kulturfonden skapandet av nya musikteaterverk och i den satsningen ingår Kalevala på ÅST.

– Åbo Svenska Teaters Kalevala är ett projekt som är både intressant och nyskapande. Projektet bygger dessutom på ett brett samarbete som involverar unga inom scenkonsten på ett nytt och mångsidigt sätt, säger Annika Pråhl, kulturombudsman på Svenska kulturfonden.

Diskussion om artikeln