Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Heliga gravens kyrka vann skattetvist i Jerusalem - dörrarna öppna igen

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 05:50.
Pilgrimer och församlingsmedlemmar protesterar mot israeliska myndigheter utanför den Heliga gravens kyrka i Gamla staden i Jerusalem
Bildtext Pilgrimer och församlingsmedlemmar protesterar mot israeliska myndigheter utanför den Heliga gravens kyrka i Gamla staden i Jerusalem
Bild: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Heliga gravens kyrka i Jerusalem har öppnats igen, efter att ha varit stängd i tre dagar på grund av en skattetvist.

Den berömda kyrkan, som hör till de mest vördade i den kristna världen, slog igen dörrarna på söndag för att protestera mot ändringar i skattesystemet och en planerad ny fastighetslag.

De kristna samfund som bär ansvaret för kyrkan var missnöjda med en lagändring som ger myndigheterna möjlighet att lägga beslag på mark som tillhör kyrkor.

Myndigheterna gav ändå efter och meddelade att ändringarna i skattelagen läggs på is och att man inte går vidare med den nya fastighetslagen.

Kyrkans dörrar öppnade därför vid fyratiden natten till onsdag och kort därefter anlände en grupp pilgrimer till kyrkan.

Pilgrimer och turister bad vid de stängda dörrarna i Heliga gravens kyrka
Bildtext Pilgrimer och turister bad vid de stängda dörrarna i Heliga gravens kyrka.
Bild: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Turister förbryllade

Ett stort antal turister och pilgrimer besöker kyrkan årligen.

Turister som har försökt komma in i kyrkan under de gångna dagarna har varit förbryllade och förargade berättar guider i Gamla staden i Jerusalem.

Kyrkan stängdes senast tillfälligt för 118 år sedan.

- Jag är besviken. Jag kom till Jerusalem främst för att besöka kyrkan. Den utgör kristendomens rötter, klagade den franska turisten Marine Domenech innan kyrkan öppnades igen.

Heliga gravens kyrka ligger på dödskallekullen Golgata, där Jesu korsfästelse tros ha ägt rum.

Inne i kyrkan finns den heliga graven där Jesus ska ha uppstått från de döda. Kyrkan hör till de viktigaste helgedomarna inom flera kristna trosinriktningar.

Kyrkan är också uppsatt på FN:s lista över världsarv.

Kyrkobesökare samlades för böner på gården utanför Heliga gravens kyrka då den var stängd
Bildtext Kyrkobesökare samlades för böner på gården utanför Heliga gravens kyrka då den var stängd.
Bild: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Omstridd fastighetslag

Förespråkarna för den planerade nya fastighetslagen anser att kyrkor för tillfället kan sälja mark till privata aktörer, vilket gör att fastighetsägare hamnar i en osäker situation.

Ledarna för den lokala romersk-katolska, armenisk-apostoliska och grekisk-ortodoxa kyrkan svarade med att den föreslagna lagändringen är "en systematisk kampanj mot kristna och kyrkor och som nu nått sin höjd".

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln