Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarlebyjägare funderar på nästa steg efter vargskrämsel

Från 2018
Kaksi sutta.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Seppo Nykänen

På onsdagen är det sista dagen Nykarlebyjägarna får skrämma varg. Jaktvårdföreningen har inte bestämt sig huruvida man ansöker om fler dagar.

I Nykarleby har jaktvårdföreningen lov, eller order, av polisen att skrämma om varg kommer för nära en gårdsplan, farm eller annan bebyggelse i Kovjoki- och Ytterjeppo-området fram tills i dag.

- Nu måste vi gå igenom hur många incidenter vi haft och så måste vi tänka hur vi ska gå vidare, säger Mikael Nyholm som är ordförande för jaktvårdsföreningen i Nykarleby.

I fredags rapporterade Österbottens Tidningom vargar som dödat farmrävar i Sorvist.

- Klart sådana incidenter inverkar. Vi måste undersöka nu om vi ska prata om fler skrämseldagar eller om vi ska gå ett steg längre, vi har inte bestämt oss, säger Nyholm.

Är det svårt att få lov att skrämma varg?

- Nog är det svårt. Vi sökte i början på januari och då tog det tre veckor innan vi fick ett nekande svar. Vargen är nästan mer skyddad än människan.

Enligt Nyholm har de gjort en polisanmälan varje gång vargen har varit närmare än 100 meter till en gårdsplan eller farm.

- Vi ringer 112 och anmäler, sedan ringer fältchefen tillbaka och så kommer vi överens hur vi går tillväga för att skrämma vargen.

Diskussion om artikeln