Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny lag ger möjlighet att sälja alkohol på idrottsläktaren – österbottniska idrottsföreningar försiktiga

Från 2018
Ölstop.
Bild: Yle/ Jyri Lyytikkä

VPS prövar nya utskänkningsområden under några matcher i sommar. De flesta av idrottsföreningarna i Österbotten är nöjda med de områden de redan har.

Den nya alkohollagen träder i kraft i början av mars. I och med den är det tillåtet att servera alkohol på läktaren under idrottsevenemang. Så länge det sker på ett avskiljt utskänkningsområde med 18-års åldersgräns.

Österbottens idrottsföreningar är försiktiga med reformen. Endast Vaasan palloseura (VPS) och Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK) har bestämt sig för att utnyttja möjligheten till nya utskänkningsområden.

SJK planerar att ha sina nya utskänkningsområden klara till lagets första hemmamatch i april.

Planen är att bygga tre utskänkningsområden på läktaren, säger SJK:s vd Teemu Virtanen.

Virtanen tror inte att de nya utskänkningsområdena påverkar biljettförsäljningen till matcherna. Däremot tror han att det kommer att påverka stämningen.

Jag tror det förbättrar stämningen. Österbottningar är ett lite försiktigt folk. De hejar mer på laget efter att de fått i sig några öl.

Enligt VPS vd Petri Fahler räcker utskänkningsområdena som redan finns i hemmastadion till och därför kommer man bara att pröva nya områden under några av sommarens matcher.

Vi har redan bra utskänkningsområden där man kan följa med spelet, så vi har inget trängande behov av fler, säger Fahler.

Nuvarande praxis räcker

Hockeyföreningen Vasa Sport har varit intresserade av de nya möjligheterna och Wasa Royals, som spelar amerikansk fotboll, överväger utskänkningsområden i någon form.

FF Jaro har ett utskänkningsområde för mildare drycker som föreningen är nöjd med.

Hannu Myllymäki, som är vd för Hockeylaget Hermes i Karleby, tror inte att fler utskänkningsområden eller starkare drycker skulle öka publikmängden.

Text: Hanne Leiwo/Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Sarah Grönstrand/Yle Österbotten