Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hemlig FN-rapport anklagar Nordkorea för att ha hjälpt Syrien att tillverka kemiska vapen

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 07:41.
Drabbade klagade över symptom som tyder på att de har utsatts för klorgas
Bildtext Syriska regeringsstyrkor anklagas för att ha utfört en klorgasattack i söndags i förstaden Ghouta utanför Damaskus
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Nordkorea har levererat material och utrustning för tillverkning av kemiska vapen till Syrien fram till i fjol, hävdar FN.

Panelens detaljerade rapport som omfattar 200 sidor har inte ännu publicerats och det är osäkert om den någonsin kommer att bli offentlig, enligt New York Times som har studerat dokumentet.

Nyhetsbyrån AP, som också har läst rapporten, säger att den tyder på att även Burma har fått bannlyst missilteknologi från Nordkorea trots gällande sanktioner.

Panelen, som består av åtta experter från åtta olika länder, hävdar att Nordkorea levererade teknisk utrustning och material som kan användas för att tillverka kemiska vapen från år 2012 fram till år 2017.

Över tusen människor kan ha dödats i en misstänkt giftgasattack i Damaskus
Bildtext Ett stort antal civila dödades år 2013 i den rebellkontrollerade förstaden Douma utanför Damaskus i en attack med nervgasen sarin.
Bild: EPA/Local Committee of Arbeen

Minst 40 leveranser

Nordkorea fraktade minst 40 gånger utrustning som specialtegel, termometrar och ventiler som kan användas för att tillverka kemiska vapen och anläggningar för det.

Panelen har fått tag på detaljerade fraktlistor och meddelanden mellan syriska och nordkoreanska myndigheter. Största delen av informationen kommer från icke namngivna medlemsländer, enligt NYT.

Nordkoreanska tekniker har också hjälpt syrier med att utveckla missiler och kemiska vapen i utbyte mot hårdvaluta. New York Times påpekar att samarbetet inleddes år 2012, året efter att det syriska inbördeskriget bröt ut.

Experterna medger att de inte kan slå fast om samarbetet mellan Syrien och Nordkorea ännu är pågående, men de understryker att samarbetet var intimt trots att bägge länder har utsatts för rigorösa sanktioner och vapenembargon.

Nordkorea förevisade missiler under en militärparad
Bildtext Nordkorea tros också ha hjälpt Syrien att tillverka kort- och medeldistansmissiler.
Bild: How Hwee Young / EPA

Komplicerat nätverk

Det märkliga är att en stor del av materialet har transporterats med fartyg, trots att övervakningen av Nordkoreanska myndigheter, diplomater och fartyg har skärpts betydligt under de senaste åren.

Nordkorea lär ha använt ett komplicerat nätverk av utländska företag och vänskapligt sinnade individer för att kringgå sanktioner och för att få tillgång till internationell finansiering.

Experterna nagelfar samtidigt Kina och Ryssland för att de inte effektivt har övervakat FN:s sanktioner mot Nordkorea.

Internationella inspektörer tilläts in i Syrien år 2013, efter att det ratificerade den internationella konventionen mot kemiska vapen
Bildtext Internationella inspektörer tilläts in i Syrien år 2013, efter att det ratificerade den internationella konventionen mot kemiska vapen.
Bild: EPA/STR

Syrien struntar i förbud mot kemiska vapen?

Syrien ratificerade år 2013, under omvärldens tryck, den internationella konventionen mot kemiska vapen.

Syrien tillät därefter FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) att inspektera och nedmontera misstänkta anläggningar för tillverkning av kemiska och biologiska vapen.

Den syriska regeringen har ändå upprepade gånger anklagats för att ha utfört kemvapenattacker mot rebellkontrollerade områden.

OPCW har slagit fast att både Syriens regering och terrorgruppen IS har använt kemiska vapen som klorgas och nervgasen sarin under inbördeskriget i Syrien.

Kemiska vapen i Syrien
Bildtext OPCW har inspekterat och nedmonterat ett antal misstänkta anläggningar för kemiska vapen i Syrien.
Bild: YLE/ Grafik

Långvarigt samarbete

Samarbetet mellan Nordkorea och Syrien har djupa rötter. Nordkoreanska piloter bistod det syriska flygvapnet redan under krigen mot Israel på 1960- och 70-talet.

Nordkorea har genom årens lopp också hjälpt Syrien att utveckla sin missilteknologi och Israel bombade år 2007 en misstänkt syrisk anläggning för plutoniumtillverkning som nordkoreanerna lär ha varit med om att bygga.

Amerikanska underrättelseorganisationer tror att samarbetet kring kemiska vapen började på 1990-talet.

Det förekommer obekräftade rapporter om att ett antal syrier, nordkoreaner och iranier dödades år 2007 då en stridsspets fylld med nervgasen sarin exploderade.

Samarbetet fortsatte under det syriska inbördeskriget vilket panelen fann bevis för i fjol, då två fraktfartyg stoppades och bordades då de var på väg till Syrien.

Fartygen transporterade mängder av syraresistent specialtegel som används i anläggningar för kemiska vapen. Panelen säger sig ha funnit bevis på flera liknande transporter under de senaste två åren.

Källor: New York Times, AP

Diskussion om artikeln