Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbor tror sig ha sett vargar – ingen orsak att vara rädd, säger rovdjursexpert

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 09:31.
En varg tittar fram bakom en sten i en snöig skog.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Mostphotos

På sistone har det gått rykten om vargar som rör sig i Borgånejden. Bland annat tror en person sig ha sett en flock i närheten av skidspåren vid Humla och Holken. Oftast handlar det ändå om hundar.

Joachim Bergqvist är en av fler rovdjurskontaktpersoner i Borgå. Han har själv fått ta emot ett samtal om en möjlig vargflock som ska ha rört sig i närheten av skidspåren vid Holken och Humla.

På sociala medier ryktas också om vargar åtminstone på Hermansö.

Bergqvist säger att rovdjurskontaktpersonerna alltid måste ta potentiella observationer på allvar. Hittills har de bara fått in en observation om den möjliga vargflocken i närheten av Holken och väntar på fler.

– Tidigare har vargflockar inte haft Borgånejden som revir. Däremot har enskilda strykare som har kommit bort från någon flock observerats också här.

Svårt att se skillnad på spåren

Hur ska man då kunna se skillnad på vargspår och hundspår? Det kan vara svårt eftersom de två djuren är släkt, säger Joachim Bergqvist.

– Vargspåren ser ut som stora hundspår, ungefär tio centimeter långa. Klorna syns tydligt.

I och med att det kan vara svårt för lekmän att se skillnaden på hundspår och vargspår är det bra att ta kontakt med rovdjurskontaktpersonerna. De kan sedan komma till platsen för att ta en närmare titt.

vargspår i snön
Bildtext Arkivbild av vargspår.
Bild: Yle/Anna Ruda

Joachim Bergqvist säger att det finns ett starkt bestånd av vildsvin, rådjur och hjortar i Borgånejden.

Om man ser ett djur på långt avstånd i skymningen är det inte alltid så lätt att avgöra om det är en varg eller något annat.

– Ensamma vargar ser ut som stora hundar och har en lång hängande svans. De har nog fart på då de far i väg. De stannar inte upp för att snusa på varje buske.

Behöver Borgåborna vara rädda för vargar?

– Man ska inte vara rädd. De har ingen orsak att göra illa åt människan om man låter dem vara, så det är nog bara att fara ut i naturen för att skida, säger Bergqvist.

Han säger också att det är en fin upplevelse om man faktiskt råkar få syn på en varg då man rör sig ute i naturen. De låter inte alla människor komma nära.

Fler samtal om lospår

Om man tror sig ha sett en varg får man gärna kontakta någon av rovdjurskontaktpersonerna, som till exempel Joachim Bergqvist.

– Vi följer med situationen och är intresserade både av varg och av lodjur; om de finns samt var och hur de rör sig i så fall.

I de flesta fall brukar någon av rovdjurskontaktpersonerna sedan besöka området där observationen har gjorts. Då kan de till exempel kolla om det faktiskt handlar om en varg eller om en vanlig hund.

Har du fått många samtal?

– Jag har inte fört statistik, men jag får samtal regelbundet. Mer handlar det om lospår än om vargspår, men jag har till exempel sett bilder på spår av en varg eller två som eventuellt har rört sig på isarna i Pellinge skärgård.

Östnyland på 20 minuter: 28.2.2018: Vi träffar barnen i den irakiska familjen och hör mer om vargobservationer i Östnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln