Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargflockar rör sig i Maxmo skärgård – gick förbi butik och skola i Särkimo

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 12:05.
En vargflock i snö.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Felix Andre Skulstad

På tisdagen gick en vargflock förbi bank, butik och skola i Särkimo i Maxmo skärgård. Också ett par gårdsplaner har haft besök av vargarna.

Enligt Erik Lindgård, rovdjurskontaktperson i Maxmo, har man först sett spår av vargarna på Västerö.

- Där har två vargar rört sig på en gård. De har sedan gått vidare till Särkimo där de har jagat en katt på en gårdsplan. Katten hittades senare uppäten nära skolan.

Två vargar har också rört sig mitt i byn i Kvimo. De har bland annat gått in i en ladugård på natten.

Åtminstone två olika flockar

Lindgård säger att bedömningen är att det är åtminstone två olika flockar med 2-3 individer i vardera flock som rör sig i Maxmo skärgård.

- Vi har fyra säkra observationer som vi har polisanmält. Det är inte normalt beteende att de kommer så här nära bebyggelse.

- Dessutom är de ganska oskygga. Vi hade folk som var ute i Kvimo i går kväll och kollade om vargarna var kvar där. Då gick en varg bara 30-40 meter ifrån en av personerna.

Vad säger folk i skärgården?

- Folk är naturligtvis upprörda. Jag kände mig skyldig att sätta upp en varning på Facebook så att ingen kommer till skada. Vi har småbarn som är ute och leker.

- De vargar som syntes till i Särkimo gick förbi banken, butiken och skolan. Katten som de åt upp hittades bara 300 meter från skolan. Det går inte att låta barnen vara ute i skymningen nu, eftersom vargen börjar röra på sig då.

Gott om mat i skärgården

I skärgården finns gott om rådjur och vitsvanshjort och ett kadaver av en hjort har redan hittats. Tillgången på mat gör att vargarna inte har bråttom att söka sig vidare.

Vad tänker du om situationen?

- Det kommer att bli ett stort problem. Vi vill ju inte ha vargen på våra gårdar. Vi fortsätter att ta kontakt med polisen och ser om vi kan få ett fördrivningstillstånd eller om polisen tar beslut om avlivning.

Diskussion om artikeln