Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tio år efter Utøya - halvautomatiska vapen kan förbjudas i Norge

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 11:37.
Sig Sauer P250, halvautomatiskt vapen. Ammunition finns placerat bredvid vapnet.
Bildtext Sig Sauer P250 är ett halvautomatiskt vapen.
Bild: AOP

Vapenlagen i Norge är under lupp. Terrordådet på Utøya där 69 personer dog kan påverka utgångsläget för det nya lagförslaget.

Det var i juli 2011 som Norge blev utsatt för terrordådet där 8 personer dödades i regeringskvarteret och 69 på ön Utøya.

Ett decennium senare, år 2021, ser det ut att bli en aktuellt med en lagändring som eventuellt kunde ha hindrat, eller åtminstone försvårat, skjutningarna på Utøya.

Regeringen i Norge har presenterat ett lagförslag där man skulle förbjuda halvautomatiska vapen. Det har visat sig att majoriteten i Stortinget (den norska riksdagen) stöder lagförslaget.

- Det är klart att det finns en parlamentarisk majoritet som är för regeringens lagförslag. Därmed kommer halvautomatiska vapen att bli förbjudna i Norge, säger Peter Frølich från statsministerpartiet Høyre.

Även aktuella händelser påverka debatten

Under attentatet på Utøya använde gärningsmannen, nynazisten Anders Behring Breivik, bland annat ett halvautomatiskt Ruger Mini 14-gevär.

År 2012 publicerades en rapport där det bland annat föreslogs ett förbud mot halvautomatiska vapen.

Men det är inte enbart händelserna på Utøya som påverkar debatten i Norge. Även mer aktuella händelser, som skolskjutningen i Florida där 17 personer dödades, diskuteras i den norska debatten.

Kan bli flera undantag

Exakt hur lagen ska utformas är ännu oklart, eftersom ett totalförbud kan vara svårt att genomföra.

Lagförslaget innehåller redan nu flera undantag, bland annat för sportskyttar.

Enligt Frølich har lagförslaget dröjt eftersom många jägare i Norge använder halvautomatiska vapen.

Ett halvautomatiskt vapen kan själv föra in en ny patron i patronläget efter avfyrat skott. Man behöver alltså inte manuellt ladda vapnet efter varje skott.

Ett halvautomatiskt vapen skiljer sig från helautomatiskt så att skytten kan avfyra endast ett skott per avtryckning. Med helautomatiskt vapen kan man avlossa flera skott så länge avtryckaren är intryckt.

Halvautomatiska vapen används även i Finland, till exempel inom jakt. EU har försökt förbjuda halvautomatiska vapen för att minska risken för terrordåd där vapnen används.

Källor: The Guardian, AFP

Diskussion om artikeln