Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallgren: Universitetet är ingen fabrik som producerar innovationer

Från 2018
Uppdaterad 28.02.2018 14:42.
Thomas Wallgren
Bild: Victoria Wirén/Yle

Universitetslektorn och doktorn i filosofi, Thomas Wallgren har - trots det kalla vädret - sällat sig till demonstrationen som ordnas av de strejkande vid Helsingfors Universitet.

- Här är många kolleger som jag inte hade väntat mig att se, säger han. Jag var prefekt då uni fick en ny lag 2010 och då gjorde ingen någonting. Folk som forskar i politik är ovana vid att själva protestera, det är liksom andras jobb.

Mycket viktig strejk

Wallgren understyrker att strejken är viktig.

- Det här är kulmen på en utveckling som pågått i många år och nu börjar folk äntligen inse att vi inte ser något slut på det här. Man kan inte omvandla universitetet till en fabrik som ska producera innovationer och frustande arbetshästar för marknaden.

Universitetsanställa i Helsingfors demonstrerar
Bild: Markku Ulander/ Lehtikuva

Wallgren säger att krisen vid universitetet är mycket djup. Strejken handlar inte direkt om löneförhöjningar utan snarast om att vända en trend i samhället.

Det finns en uppfattning om att universiteten ska få finnas kvar så länge de är nyttiga för samhället

- Det finns en uppfattning om att universiteten ska få finnas kvar så länge de är nyttiga för samhället. Men det är ju inte så det får vara. Universiteten finns för bildningens, vetenskapens och det kritiska tänkandets skull.

Wallgren anser att arbetsgivarna idkar en diktatpolitik i förhållande till universiteten.

- Arbetsgivarna vill kväsa den frihet som finns kvar på universiteten. Det är urbota dumt! Det tycks vara idioter som leder arbetsgivarsidan i de här förhandlingarna, dundrar Wallgren.

Anställda vid Helsingfors universitet demonstrerar
Bild: Markku Ulander/ Lehtikuva

Diskussion om artikeln