Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ödesdag för den schweiziska rundradion – på söndag folkomröstar Schweiz om tv-avgiften

Från 2018
Schweiziska rundradions byggnad i Zürich Leutschenbach.
Bildtext Schweiziska rundradions byggnad i Zürich Leutschenbach.
Bild: ullstein bild - Ex-Press / Urs Keller/ All Over Press

I Schweiz är framtiden för det nationella rundradiobolaget i vågskålen. På söndag folkomröstar schweizarna nämligen om att slopa tv-avgiften. Motståndarna till initiativet är rädda för hur det kan gå med demokratin, förespråkarna talar om var och ens rätt att fritt välja vad man ser och hör på.

Nyheter på de fyra officiella språken, serverade av rundradiobolaget SRG kan i framtiden vara ett minne blott.

Det menar åtminstone de som nu motsätter sig att avskaffa den schweiziska tv- och radioavgiften, eller Billag som den kallas efter företaget som uppbär avgiften.

Om den knappt 400 euro höga årliga avgiften slopas, kommer inga privata aktörer att kunna eller ens vilja erbjuda alla språkgrupper och alla landsdelar det utbud man i dag har, menar motståndarna.

Man ser initiativet som ett direkt angrepp på mediemångfald och demokrati och man uppmanar därför schweizarna att på söndag säga nej till initiativet.

Samma uppmaning kommer också från förbundsrådet, den schweiziska regeringen.

Initiativets motståndare i medvind

De som startade det så kallade No Billag-initiativet för fem år sedan har förstås en annan syn på saken.

– De som talar för den nuvarande tvångsavgiften säger alltid att vi riktar oss direkt mot rundradiobolaget SRG. Det stämmer inte alls. Vi vill bara avskaffa avgiften så att var och en ska få välja vad man betalar för, säger Olivier Kessler som är frontfigur i kampen mot avgiften.

Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) ingår i det schweiziska rundradiobolaget.
Bildtext Schweizer Radio und Fernsehen är en del av det schweiziska rundradiobolaget
Bild: imago/Geisser/ All Over Press

– För vår del får SRG gärna fortsätta sin verksamhet, men då måste de skaffa sina pengar på annat sätt. Precis som alla andra företag på en fri marknad, fortsätter Kessler.

Att han får som han vill är däremot inte värst sannolikt. An efter att dagen för folkomröstningen har närmat sig, så har stödet för att hålla kvar avgiften blivit allt större.

Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer mellan 60 och 65 procent av schweizarna att rösta för det nuvarande systemet, något som ännu för några månader sedan inte var någon självklarhet.

Det är främst bland den största språkgruppen, det vill säga bland den tyskspråkiga befolkningen som initiativet har varit mer populärt.

Bland dem som talar franska, italienska och rätoromanska har mottagandet varit betydligt kyligare, då det just är de mindre språkgrupperna som skulle ha mer att förlora på om SRG:s utbud drastiskt skärs ner eller helt försvinner.

Samma krav i Österrike

Men trots att det i Schweiz nu ändå ser ut som om att man kommer att hålla fast vid tv- och radioavgiften, så kommer debatten utan tvekan att fortsätta.

Redan år 2015 bestämdes att avgiften ska sänkas och kraven på att effektivera SRG med sina omkring 6 000 anställda är nu mer högljudda än tidigare.

Också utanför Schweiz, i synnerhet i grannländerna följer man debatten med stort intresse.

I Tyskland har det redan länge pågått en diskussion kring rundradiobolagen ARD och ZDF och hur mycket pengar de ska ha att röra sig med.

Med det högerextrema och populistiska frihetspartiet FPÖ i regeringen har också tongångarna mot det österrikiska rundradiobolaget ORF blivit allt hårdare.

I början av veckan blev det klart att ORF stämmer FPÖ-ledaren och landets vicekansler Heinz-Christian Strache, efter att han på Facebook delade en bild där det slogs fast att bolaget sprider lögner, fejknyheter och propaganda.

FPÖ har redan tidigare meddelat att man vill slopa rundradioavgiften.

Diskussion om artikeln