Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Var är demonstranterna nu? Bybutiken i Valkom har haft ett knaggligt första år

Från 2018
Bybutiken i Valkom, Lovisa
Bildtext Bybutiken i Valkom heter Meidän kauppa (Vår butik).
Bild: Yle/Daniela Iivonen

Sommaren 2016 demonstrerade Valkombor utanför sin bybutik mot planerna på att stänga den. Trots det blev det lapp på luckan men för ett år sedan slog en ny butik upp dörrarna.

Kari Pelkonen parkerar sin bil utanför butiken och stiger ut med ett stort brunt kuvert i handen.

Han är på väg in för att handla och för att besöka ombudsposten som finns i butiken.

Pelkonen har bott i Valkom i 51 år och är mycket glad och nöjd över att butiken är tillbaka. Han besöker butiken så gott som dagligen.

- Det är riktigt bra att butiken har återuppstått. På ett utmärkt sätt servar den till exempel äldre personer som inte kan ta sig till de större butikerna inne i Lovisa centrum i och med att bussarna inte trafikerar så tätt, säger Pelkonen.

En kund på väg till by butiken i Valkom, Kari Pelkonen brukar handla där ungefär dagligen.
Bildtext Valkombon Kari Pelkonen besöker bybutiken så gott som varje dag.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Ett lugnt och tyst år

När Yle Östnyland besöker butiken är det ganska så tyst. Några arbetare i orangefärgade halare från närliggande småindustrier är i butiken för att köpa sin lunch, men i övrigt är det lugnt.

- Jag måste nog erkänna att det första året har varit betydligt lugnare än jag trodde att det skulle vara, säger butiksinnehavaren Pauliina Silvennoinen.

Förutom av Valkombor och industriarbetare i grannskapet utnyttjas butiken normalt också av folk som sommartid tar sig ut till sina stugor från småbåtshamnen ett stenkast från butiken.

Pauliina Silventoinen står i bybutiken meidän kauppa i Lovisa
Bildtext Butiksinnehavaren Pauliina Silvennoinen.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Ett stenkast från bryggan

Silvenoinen anar att i synnerhet sommaren var försäljningsmässigt dålig eftersom båtfolk och sommarstugeägare låg på latsidan på grund av regn och kyligt väder.

- Också vintern har varit riktigt lugn, men nästa sommar kommer att bli bra, förutspår Silvennoinen.

Den förhoppningen bottnar i det faktum att Silvennoinen nämligen i hög grad har prioriterat att marknadsföra butiken till just båtfolket.

- Från Skeppsbron i Lovisa är det rätt långt till närmaste butik. Här är det däremot en sträcka på bara 150 meter och det finns till och med en kundplats vid bryggan, berättar Silvennoinen.

Gammal bild på hur bybutiken såg ut tidigare i Valkom
Bildtext Ett stort gammalt foto i butikens vindfång visar hur bybutiken såg ut för länge sedan.
Bild: Yle/Daniela Iivonen

Var är demonstranterna nu?

I juni 2016 demonstrerade Valkombor utanför sin bybutik, som då var stäningshotad. Hundratals skrev också på en namninsamling för att möjligen förmå Lähikauppiaat att inte stänga Siwa-närbutiken.

Trots protesterna gick det precis så. Kesko köpte Siwa-kedjans butiker och stängde butiken i Valkom hösten 2016.

Ett knappt halvår var butiken stängd tills Pauliina Silvennoinen dök upp. Den nyrenoverade butiken slog upp sina dörrar den 6 februari 2017.

I butiken finns ombudsposten kvar och Silvennoinen har också reserverat några kvadratmeter för en liten caféhörna där man kan dricka kaffe och äta en bulle eller ett småbröd.

- Många av dem som demonstrerade när bybutiken hotades är kunder här, men förvisso möter man också Valkombor ute på vägarna som man aldrig ser i butiken, säger Silvennoinen.

Kafe delen i by butiken Meidän Kauppa i Lovisa
Bildtext I caféhörnan kan man ta en kaffe med dopp.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

En tre år lång inkörstid

Man kunde säga att Pauliina Silvennoinen har downshiftat i och med att hon tog över bybutiken. Hon har tidigare arbetat som butikschef på en servicestation med livsmedelsbutik i Vanda.

- Inte når jag upp till den lön jag hade tidigare, men jag har räknat med att det kommer att ta upp till tre år innan butiken är etablerad i Valkombornas och båtfolkets medvetanden, säger Silvennoinen.

Pauliina Silvennoinen har också försökt närma sig kunderna genom att hörsamma deras önskemål.

- Jag har ganska långt utgått från deras förslag, men det lönar sig förstås inte att hålla sig med sådana varor som bara en eller två kunder frågar efter. Fortfarande kommer det önskemål och vi försöker tillmötesgå dem så bra vi förmår, säger Silvennoinen.

En annan sak som Silvennoinen försöker slå vakt om är att butiken ska kunna erbjuda lokala produkter.

- Vi köper in potatis från Askola och bröd från Borgå och Lappträsk. De stora brödtillverkarnas produkter säljer vi inte alls, förklarar Silventoinen.

Bild på grönsaker i Meidän kauppa i Lovisa.
Bildtext Potatis, rotfrukter och grönsaker är i hög grad närproducerade.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Butiken en sluss mot pensionen

Trots en knagglig start ser köpman Pauliina Silvennoinen med tillförsikt på framtiden.

- Det gäller att ha idéer och utveckla det man har. Det går inte att livnära sig på att sälja enbart mjölk, så jag funderar hela tiden på hur butiken kan utvecklas, säger Silvennoinen.

Silvennoinen är medveten om att hon inte har slagit sin spade i någon guldåder, men hon skulle ogärna byta jobb igen.

- Jag har nog tänkt att det här är min sluss mot pensionen, skrattar Silvennoinen.

Diskussion om artikeln