Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen: Varnar vi för varje observation som görs har de ingen effekt

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 09:55.
Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Polisen får in allt fler vargobservationer nära bebyggelse. Mikael Appel berättar när polisen kan ge lov att fördriva vargen och varför polisen inte kan varna folk i samband med varje vargobservation som görs.

Vargobservationerna ökar i regionen. Polisen begär att folk genast ringer nödcentralen om man ser en varg nära bebyggelse så att polisen kan komma till platsen och se vad det är frågan om.

I tisdags rörde sig en vargflock nära bebyggelse i Särkimo i Maxmo.Observationerna polisanmäldes.

- Om det upprepas att vargarna varit tre gånger på samma ställe nära bebyggelse så brukar polisen fatta beslut om att vargen ska fördrivas från stället, säger kommunikationschefen Mikael Appel vid polisinrättningen i Österbotten.

Susi tuijottaa suoraan kameraan.
Bild: Juha Laaksonen

Räknas situationen i Maxmo som en observation eller flera?

- Om vargen går igenom ett område är det klart att det är flera gårdar som berörs, men det är ett tillfälle det är frågan om.

I Maxmo hade vargarna rört sig 300 meter från en skola.

- Man måste göra olika bedömning vad det för ställe vargarna rör sig på och vem de orsakar en fara mot. Klart att de är ett större hot mot ett litet barn än mot en grupp äldre människor till exempel. Det är sånt man måste ta i beaktande när man fattar beslut om fördrivning eller, möjligtvis som en sista utväg, avlivande.

Att fördriva vargen är den lindrigaste åtgärden som kan göras och polisen utgår från den som första åtgärd.

- Man måste bedöma varje fall skiljt för sig och se vad det är frågan om och vad som riktigt inträffat.

Som sista utväg kan polisen avliva djur som är en fara för människor eller som kan förorsaka stora skador på egendom.

Kan varna allmänheten i farosituationer

Polisen kan varna folk för djur som utgör en fara. Till exempel kan de varna via sina egna hemsidor, på sociala medier eller i sista hand ge ut ett varningsmeddelande via Yles radio- och tv-kanaler.

Hittills har polisen brukat varna när farliga djur rör sig på tätbebyggda centrumområden.

- Men det är inget som säger att man inte kan gå ut med en varning om vargen rör sig på landsbygden och orsakar en uppenbar fara för människorna, säger Appel.

En vargflock i snö.
Bild: Mostphotos/Felix Andre Skulstad

På senare tid har polisen fått in många vargobservationer. Det väger också in när polisen fattar beslut om att varna eller inte.

- Börjar vi varna för varje observation som görs har de ingen effekt. När det är en överhängande fara går man ut och varnar.

Gällande vargen har polisen på senare tid varnat för vargen som rörde sig i centrum av Seinäjoki. Polisen varnade också för det man trodde var en påkörd varg på glesbygden som sprang in i skogen. Den påkörda vargen visade sig senare vara en hund.

- Det är helt och hållet beroende på omständigheterna och situationen. Man måste göra en avvägning i varje fall. Det finns miljontals olika varianter av vad som kan inträffa och vad som kan vara en fara. Man måste alltid göra en helhetsbedömning.

Gör man observationer ute i skogen eller andra platser som inte är nära bebyggelse ska man kontakta de lokala rovdjurskontaktpersonerna.

Diskussion om artikeln