Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Roboten Victoria skriver hockeyreferat för Svenska Yle

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 13:06.
Victoria - Svenska Yles robotjournalist

Svenska Yle går nu in för att testa robotjournalistik. Roboten Victoria kommer att skriva rapporter från vårens återstående matcher i FM-ligan i ishockey.

Själva rapporteringen bygger på data och statistik. Victoria har sedan lärt sig fraser i olika varianter, så att alla nyheter inte ska se identiska ut.

Victoria är en version av roboten Voitto som har tagits fram av Yles finskspråkiga nyhetsredaktion. Utöver ishockeyresultat har Voitto också bland annat rapporterat i president- och kommunalval.

Nu är Victoria i testbruk men på sikt är planen att utvidga rapporteringen till fler sporter, divisioner och ämnesområden.

Tanken med robotjournalistik är inte att ersätta sportjournalister. Tanken är tvärtom att kunna rapportera bredare och snabbare än vad människor klarar av. I samband med val har till exempel roboten Voitto kunnat skriva resultatartiklar för alla landets kommuner på bara några sekunder. Journalisterna kan i sin tur lägga mera krut på analys.

Du hittar Victorias referat på sidan Ligaresultat.

Om du har respons eller tankar på hur Victoria kunde utvecklas hör vi gärna av dig. Formuläret för att delta har stängt.

Diskussion om artikeln