Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-statistik: Arbetslösa i Finland har minst risk i Europa att bli fattiga

Från 2018
Utslagen man på gata i Helsingfors
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

En finländare som blir arbetslös har det bättre ställt än arbetslösa i andra europeiska länder.

Också för arbetande finländare går det ekonomiskt sett bättre än för andra européer. Det visar Eurostats statistikjämförelse.

För arbetslösa finländare i åldern 16-64 år är risken att hamna in i fattigdom betydligt mindre än i andra europeiska länder.

Enligt Europeiska statistikcentralen Eurostats uppgifter från 2016 hotas i praktiken varannan arbetslös i EU av fattigdom. I Finland och på Cypern riskerar 37,3 procent av de arbetslösa att bli fattiga.

I Eurostats statistik anses en person riskera att bli fattig om personens inkomster, med förmåner och stöd medräknat, utgör mindre än 60 procent av den summa som en invånare i landet i genomsnitt har att använda.

Enligt Heikki Räsänen, som är forskningsledare på arbets- och näringsministeriet, förstärker uppgifterna uppfattningen om att Finlands socialskyddssystem är omfattande jämfört med många andra länder.

- Socialskyddet, beskattningen och förmånerna fungerar effektivt hos oss. Arbetslösa hittar nya jobb någorlunda snabbt. Liknande information finns också i OECD:s nyaste rapport, säger Räsänen.

Tyskland på bottnen

Sämst är situationen i Tyskland. Där riskerar 70,8 procent av de arbetslösa att bli fattiga.

I Tyskland är också skillnaden störst mellan vad en arbetande och en arbetslös person får i handen efter skatt och andra avdrag.

Arbetslösheten är ändå liten jämfört med folkmängden. I Tyskland var arbetslöshetsprocenten 3,9 år 2016.

Risken för arbetslösa att bli fattiga har stigit i EU-länderna under det senaste decenniet. År 2006 riskerade 41,5 procent av alla arbetslösa i EU att bli fattiga medan siffran år 2016 hade stigit till 48,7 procent.

I hela EU var risken femfaldig för en arbetslös att bli fattig jämfört med en person som har arbete.

I Finland är risken att bli fattig ovanligt liten också för personer som jobbar jämfört med andra länder.

Artikeln baserar sig på EU-tilasto: Suomen työttömillä pienin riski ajautua köyhyyteen skriven av Marcus Ziemann.