Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hälsningar från tidens början - signaler från världens första stjärnor hittade

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 19:23.
Stjärnor på stjärnhimmel
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pekka Parviainen

Rymdforskare har tagit emot signaler från de förstfödda stjärnorna i universum.

En ensam radiospektrometer uppsatt ute i den australiensiska öknen tog emot signalerna från 13,6 miljarder år tillbaka.

- Att hitta den här lilla signalen har öppnat ett nytt fönster ut mot universum. Med teleskop ser man inte tillräckligt långt för att hitta så här uråldriga stjärnor, men vi kan hitta den exakta tidpunkten då de föddes via radiosignaler som reser genom rymden, säger Judd Bowman, ledande astronom vid Arizona State-universitetet.

De nyss upptäckta stjärnorna föddes ett futtigt ögonblick efter the Big Bang - eller i mänskliga mått 180 miljoner år senare.

Till allas överraskning innehöll signalen något underligt.

Det tidiga universum verkar ha varit dubbelt så kallt som man tidigare trott, hela -270 grader celsius. Det här kan leda till nya rön om mörk materia, som man tror uppgör en stor del av världens massa.

Fundamental upptäckt

Enligt Rennan Barkana från universitetet i Tel Aviv som länge studerat mörk materia kan kylan bero på att vanlig materia miste värme till mörk materia. Det är också Bakana som publicerat fynden i tidskriften Nature.

- Om Barkana har rätt så har vi lärt oss något fundamentalt om den hemlighetsfulla mörka materian, som utgör 85 procent av universums materia, säger Bowman.

Stjärnhimlen över Ungern sommaren 2015.
Bild: EPA/PETER KOMKA

Enligt observationer gjorda av Planck-satelliten utgör vanlig, synlig materia bara 4,9 procent av universum. 26,8 procent av universum är mörk materia och resten, 68,3 procent, är mörk energi.

Mörk materia och mörk energi är ännu ett mysterium för forskare. Mörk materia är en hypotetisk form av materia som inte kan observeras eftersom den inte avger eller reflekterar elektromagnetisk strålning.

Mörk materia kan hittas bara indirekt, oftast genom hur den påverkar vanlig materias gravitation.

Livets källa

Forskare tror att universum låg i totalt mörker ungefär 400.000 år efter the Big Bang och var fyllt enbart av väte.

Sakta, sakta, drog gravitationen ihop de tätaste gasklustren tills stjärnor formades, enligt Arizona State-universitetets rymdenhet.

Signalerna man nu hittat kommer från primordialt väte vid tidpunkten då ljus från de första stjärnorna gjorde gasen observerbar för första gången.

Vårt eget solsystem föddes omkring nio miljarder år senare.

De tidigaste stjärnorna är källan till alla tunga byggämnen i universum, också de som är nödvändiga för att livet ska existera.

Diskussion om artikeln