Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita husets kommunikationschef Hope Hicks avgår - "kom ibland med vita lögner"

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 07:47.
Vita husets kommunikationsschef Hope Hicks i förgrunden, pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders i bakgrunden
Bildtext Vita husets kommunikationsschef Hope Hicks i förgrunden, pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders i bakgrunden
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

President Donald Trumps kommunikationschef Hope Hicks avgår.
Hicks har varit en av Trumps närmaste medarbetare och hon tillhör hans innersta cirkel.

Hope Hicks, som tidigare arbetade som modell, jobbade som pr-konsult för Trumps dotter Ivanka innan hon gick med i Trumps presidentvalskampanj år 2015, utan någon egentlig erfarenhet av politik eller administration.

Hon följde med till Vita huset när Trump vann presidentvalet år 2016.

Den 29 år gamla Hicks har sedan dess varit en av de yngsta och bäst betalda medarbetarna i presidentens stab.

29-åriga Hope Hicks var en av de yngsta och bäst betalda medarbetarna i  Vita huset
Bildtext 29-åriga Hope Hicks var en av de yngsta och bäst betalda medarbetarna i Vita huset
Bild: EPA/Andrew Harrer / POOL

Fjärde kommunikationschefen

Hon var den fjärde kommunikationschefen i Vita huset på drygt ett år, efter att hennes föregångare antingen avskedades eller avgick.

Hon höll en ytterst låg profil utåt och gav sällan intervjuer eller offentliga uttalanden i motsats till sina företrädare Sean Spicer eller Anthony Scaramucci, som fick sparken bara tio dagar efter sitt tillträde.

Trumps sade efter avgångsbeskedet att "Hicks är en verkligt fin person" som han kommer att sakna vid sin sida.

Amerikanska historiker påpekar att ingen administration under efterkrigstiden har drabbats av så stora omvälvningar och personalbyten som Vita Huset under president Donald Trump.

Donald Trump och staben i Vita huset.
Bildtext Hope Hicks hade en ytterst låg profil i offentligheten under sin tid i Vita huset
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Pojkvännen misshandlade sina fruar

Hicks hamnade i strålkastarljusen nyligen då hennes pojkvän, Vita husets stabssekreterare Rob Porter, var tvungen att avgå efter avslöjanden om att han hade misshandlat sina ex-fruar.

Hicks fick omfattande kritik utanför Vita huset för att hon tilläts utforma pressmeddelanden, som försvarade pojkvännen in i det sista innan han tvingades avgå.

Under presidentvalskampanjen hade hon ett förhållande med Trumps kampanjchef Corey Lewandowski, som tvingades avgå efter anklagelser om att han hade misshandlat en kvinnlig journalist under ett valmöte.

Vita huset har ändå tillbakavisat uppgifter om att det var Lewandowski som läckte ut uppgifter om Porter och hans ex-fruar för att tvinga stabssekreteraren att avgå.

Hicks pojkvän, Vita husets stabssekreterare Rob Porter var tvungen att avgå efter avslöjanden om att hade misshandlat sina ex-fruar
Bildtext Hicks pojkvän, Vita husets stabssekreterare Rob Porter var tvungen att avgå efter avslöjanden om att hade misshandlat sina ex-fruar
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vita lögner i Vita huset

Hicks meddelade om sin avgång endast en dag efter att hon blivit utfrågad om Rysslandsutredningen nio timmar i kongressen.

Hon vägrade att svara på de flesta frågor men hon medgav att hon ibland har varit tvungen att komma med vita lögner. Hon försäkrade att hon inte har ljugit om något som har med Ryssland och valet år 2016 att göra, skriver New York Times

Detta trots att hon deltog i många möten där Rysslandshärvan och specialåklagaren Robert Muellers utredning diskuterades.

New York Times uppger att hon i flera månader har övervägt att avgå av personliga orsaker och att hon sannolikt kommer att lämna sitt jobb inom ett par veckor.

Källor; AP, New York Times, Washington Post

Diskussion om artikeln