Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen håvade in över 57 000 vapen efter vapenamnesti i Australien

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 08:08.
Justitieminister Michael Keenan och premiärminister Malcolm Turnbull ser på en del av de över 50 000 vapen som polisen samlade in
Bildtext Justitieminister Michael Keenan och premiärminister Malcolm Turnbull ser på en del av de över 50 000 vapen som polisen samlade in
Bild: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

I Australien har en vapenamnesti lett till att polisen på tre månader fick in 57 000 vapen - allt från handeldvapen till granatkastare och maskingevär.

Vem som helst fick överlämna vapen från juli fram till september utan påföljder och polisen fick in omkring 2 500 automat- och halvautomatvapen. Bland vapnen fanns också fransk pistol som kunde gömmas i ett strumpeband.

Myndigheterna uppskattade att det fanns omkring 260 000 oregistrerade skjutvapen i landet före vapenamnestin.

Avsikten var att farliga vapen inte skulle hamna i händerna på vanliga kriminella eller terrorister.

- Det att vi tar dessa oregistrerade skjutvapen från gatorna innebär att de inte faller i händerna på kriminella som kunde använda dem för att hota vanliga oskyldiga australiers liv, säger polisministern Angus Taylor.

Kampanjen inleddes när statistiken visade att olika ungdomsgäng och kriminella har börjat använda vapen allt mer i alarmerande hög grad.

- Nästa steg på vår ambitiösa agenda blir att driva igenom lagstiftning om illegal vapenförsäljning, säger ministern Angus Taylor.

De flesta av vapnen som överlämnades var pistoler och gevär
Bildtext De flesta av vapnen som överlämnades var pistoler och gevär
Bild: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Massakern i Port Arthur ändrade allt

Australien har sedan en masskjutning i Tasmanien ytterst stränga vapenlagar.

Massakern i Porth Arthur år 1996 krävde 35 dödsoffer medan 23 skadades.

Masskjutningen i den forna fängelsekolonin Porth Arthur var den dödligaste någonsin och den ledde snabbt till skärpta vapenlagar som ofta används som exempel på hur effektiva strikta vapenlagar kan vara.

Olaga vapeninnehav kan numera bestraffas med 178 000 euro i böter eller upp till 14 års fängelse.

Alla vapen måste registreras och oregistrerade vapen kommer därför vanligtvis från utlandet, insmugglade av kriminella organisationer.

Källa: AFP