Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Affärskedjor i USA begränsar vapenförsäljning - under 21 år gamla får inte längre köpa vapen

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 08:16.
Världens största detaljhandelskedja Walmart begränsar vapenförsäljning ytterligare
Bildtext Världens största detaljhandelskedja Walmart begränsar vapenförsäljning ytterligare
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Stora butikskedjor i USA har börjat begränsa vapenförsäljning på olika sätt.

Världens största detaljhandelskedja Walmart säger att den hädanefter inte säljer vapen till kunder som är under 21 år gamla.

Walmart stoppar också all reklam för stormgevär på internet. Walmart bannlyste försäljningen av automat- och halvautomatiska vapen i sina affärer år 2015.

Bolaget motiverar sitt nya beslut med att det efter skolskjutningen i Parkland i Florida "vill ta sitt ansvar som vapenförsäljare på allvar".

Beskedet kom efter att affärskedjan Dick's Sporting Goods några timmar tidigare hade meddelat att den inte säljer vapen till kunder som är yngre än 21 år.

Dick's Sporting Goods säljer vapen i 715 affärer runt omkring USA
Bildtext Dick's Sporting Goods säljer vapen i 715 affärer runt omkring USA
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Inga AR-15 längre

Dick's kommer inte heller längre att sälja "magasin med hög kapacitet" eller stormgevär av typen AR-15, som gärningsmannen använde i masskjutningen i Florida som krävde 17 dödsoffer.

Nikolas Cruz, som har erkänt sina brott i sin gamla skola i Parkland, köpte ett vapen lagligt i Dick's Sporting Goods i november, även om han inte använde vapnet i skolskjutningen.

Dick's hade redan bannlyst automat - och halvautomatiska vapen från sina affärer efter massakern i Newtown år 2012, då 20 unga elever och åtta vuxna sköts ihjäl i lågstadiet Sandy Hook.

Bolaget kommer också att gallra bland sina leksaker för barn; alla leksaker som påminner om stormgevär kommer att bannlysas.

Dick's Sporting Goods säljer inte heller leksaker för barn som påminner om stormgevär
Bildtext Dick's Sporting Goods säljer inte heller leksaker för barn som påminner om stormgevär
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Skadar inte affärer

Börsanalytiker säger att nya restriktioner är ett lätt beslut för bolaget eftersom dess resultat inte försämrades efter begränsningarna år 2012. Bolaget har 715 affärer runt omkring USA.

Bolagets vd Ed Stack säger i ett öppet brev till sina kunder att han vet att en del kommer att uppröras, men att han vill ta hänsyn till offren i Parkland och deras anhöriga.

- Vi har hört er, skriver Starkland i sitt brev.

Han tillade att han respekterar vapenägarnas rättigheter men att man måste göra något åt en "vapenepidemi som dödar allt för många barn."

Flygbolag som United och Delta Airlines har skurit av banden till vapenlobbyn NRA efter skolskjutningen i Parkland i Florida
Bildtext Flygbolag som United och Delta Airlines har skurit av banden till vapenlobbyn NRA efter skolskjutningen i Parkland i Florida
Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Även NRA drabbas

Affärskedjorna följer exempel som har satts av många andra stora bolag som världens största nätaffär Amazon, som länge har förbjudit försäljning av vapen och sprängämnen och så gott som alla typer av ammunition.

EBay har också förbjudit försäljning av vapen och magasin för mer än 10 kulor.

En lång rad bolag har under de senaste dagarna också tagit avstånd från vapenindustrins mäktiga lobby NRA (National Rifle Association)

NRA anser att alla vapenbegränsningar är av ondo och bryter mot det andra tillägget i konstitutionen, som handlar om delstaternas miliser och folkets rätt att äga och bära vapen.

Stora flygbolag, kreditkortsbolag och en del banker har skurit av banden till NRA eller slopat rabatter och förmåner åt dess medlemmar.

Källor: Reuters, AP,

Diskussion om artikeln