Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandssvenska Leif Groops upptäckter ska revolutionera diabetesvården: Fem typer i stället för två kan ge bättre medicinering och färre följdsjukdomar

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 09:05.
Diabetesforskare Leif Groop.
Bildtext Hans livsverk inom diabetes presenteras nu och väcker intresse internationellt.
Bild: Fotograf Mikael Risedalrisedal@telia.com

Diabetespatienter kan få bättre vård om klassificeringen ändras till fem grupper i stället för två, visar ny diabetesforskning.

Enligt ny forskning kan man ställa en mer exakt diagnos med en helt ny indelning av diabetessjukdomarna, där diabetes indelas i fem kategorier i stället för två.

– Nu har vi i hundra år ställt diagnosen diabetes med att mäta en enda sak: blodsockret. Om man även tar hänsyn till de faktorer vi gjort i vår studie kan man ställa en mer exakt diagnos, säger Leif Groop som är som är professor i diabetes och endokrinologi vid Lunds universitet.

Diabetessjukdomarna delas i dag in i typ 1- och typ 2-diabetes, och några mindre vanliga sjukdomar. Enligt Groop härstammar den här gamla indelningen från en tid då diabetes var väldigt ovanligt.

– Det har inte gjorts något försök till en ny indelning av diabetes sedan 1950–1960-talet, men i dag har vi tio gånger mer diabetes än vad man hade på den tiden, och vi vet egentligen inte vilka grupper som har ökat mest, säger Groop som har varit ledare för forskningsprojektet.

Fem grupper av diabetes i stället för två

Den stora skillnaden till dagens indelning är att typ 2-diabetes består av flera undergrupper.

– Det som är viktigt med de här nya formerna är att det bättre går att förutsäga sjukdomsförlopp och behandling. Med en sådan här ny indelning, som ger oss informationen redan vid diagnos, hoppas vi att vi kan förhindra att det blir komplikationer, säger Groop.

Diabetes är en växande folksjukdom i hela världen. I Finland uppskattar man att det redan finns en halv miljon diabetespatienter, och i världen har omkring 425 miljoner människor diabetes i dag. Enligt Groop innebär de nya forskningsresultaten ett paradigmskifte i hur man ska se på sjukdomen i framtiden.

– Det här är det första steget mot individanpassad behandling vid diabetes, säger Groop.

De fem nya kategorierna

Studien publicerades i The Lancet Diabetes & Endocrinology. Ett internationellt forskarteam har utgått ifrån närmare 15 000 patienter. Av dem är över 3000 från Vasaregionen.

Studien baserar sig på forskningsprojektet ANDIS i södra Sverige, två andra material från Sverige och det finländska DIREVA-registret (diabetesregistret i Vasa).