Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finns över 8 000 lediga kodarjobb – IT-företagen erbjuder nu gratis utbildning för att locka fler kvinnliga kodare

Från 2018
Uppdaterad 01.03.2018 15:29.
Kuvassa poseeraa IT-konsultti Josefin Reuter.
Bildtext Josefin Reuter ha rjobbat som kodare i drygt två månader men vill lära sig mera om branschen.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Det finns tusentals lediga jobb inom programvarubranschen i Finland, men inte tillräckligt med kunnigt folk för att fylla platserna. Nu ska en grupp kvinnliga kodare samarbeta med it-bolag för att med gratis kurser locka in flera kvinnor i branschen.

Projektet Mimmit koodaa (tjejerna kodar) drog igång på Gamla studenthuset i Helsingfors på onsdag kväll. Arrangörerna hade hoppats på 100 deltagare, men förväntningarna överträffades då närmare 300 kvinnor dök upp.

Det mest lockande för mig är att branschen är problemlösningsorienterad

― Josefin Reuter

Tanken med kickoffen var att inspirera och väcka intresse för kodning och programvaruutveckling, och samtidigt göra reklam för de gratiskurser som åtta företag erbjuder kvinnor under våren.

- Det mest lockande för mig är att branschen är problemlösningsorienterad. Det är en utmanande bransch som utvecklas hela tiden, säger Josefin Reuter som är en av de kvinnor som deltar i kickoffen.

Mimmit koodaa -tapahtuman lavalla on Ohjelmistoyrittäjät ry:n puheenjohtaja Rasmus Roiha.
Bildtext Vlada Laukkonen, som grundade Facebookgruppen för kvinnliga kodare och Rasmus Roiha, vd för Programvaruentreprenörerna rf, är initiativtagare till "Mimmit koodaa", kampanjen för att locka flera kvinnor att lära sig koda.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Kampanjen för att locka in flera kvinnor i branschen är ett samarbete mellan Programvaruentreprenörerna och Facebookgruppen Ompeluseura (syjuntan) där över 1 500 kvinnliga medlemmar lär varandra grunderna i kodning.

Att utan någon erfarenhet eller utbildning hoppa in i den ständigt förändrande it-branschen kan vara ett stort steg. Men för Reuter är det utmaningen med problemlösning och förändring som lockar.

- Det är viktigt eftersom det kräver att man går utanför sin bekvämlighetszon. Det behöver jag för att hålla mig motiverad i mitt jobb.

Högskoleexamen är inte avgörande - finns bakdörrar till karriär som kodare

Rädslan för att inte kunna tillräckligt och myten om att det krävs en högskoleexamen för att arbeta som kodare är genomgående teman i föreläsningarna som ska inspirera kvinnor att prova på programmering.

Josefin Reuter har i drygt två månader arbetat som kodare. För hennes del blev en 12 veckor lång intensivkurs i kodning förra hösten inkörsporten till it-branschen.

En person sitter framför en dator och jobbar.
Bildtext IT-branschen är mansdominerad med bara drygt 27 procent kvinnor. Bland programmerare är bara var tionde kvinna.
Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle

- För tillfället jobbar jag på Fujitsu som kodare inom deras hälsovårdsteam. För mig är det perfekt eftersom jag har en bakgrund inom fysioterapi och hälsovetenskaper.

Kursen ordnades av ett rekryteringsföretag och var gratis så länge deltagarna var villiga att börja arbeta direkt efteråt. På grund av bristen på kodare kommer kursen att ordnas i år igen, men den här gången med tredubbelt flera platser.

Över 8 000 jobb att fylla

Efterfrågan på kunnig personal inom programvarubranschen i Finland är enorm.

Enligt en utredning som Jyväskylä universitet släppte i december skulle företagen behöva rekrytera över 8000 personer i Finland. Om tre år kan behovet vara dubbelt större, men det är svårt att hitta kompetenta kandidater.

- Dels krävs det mera satsningar på programmering i utbildningen, dels måste Finland locka flera utländska specialister. De som nu går till Facebook eller Google, säger Rasmus Roiha, vd för Programvaruentreprenörerna rf.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n puheenjohtaja Rasmus Roiha poseeraa kameralle.
Bildtext Rasmus Roiha, vd för Programvaruentreprenörerna rf, vill se flera kvinnliga förebilder i it-branschen.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Men att få flera kvinnor att söka sig till den mansdominerade branschen kan enligt Roiha vara både snabbare och effektivare.

- Vi har en jättestor mängd kvinnor som aldrig uppmuntrats att föräldrar, skolsystemet eller studiehandledare att söka sig till programmering, säger Roiha.

Han hoppas att flera företag ska se möjligheterna med att aktivt bjuda in kvinnor till workshops i kodning.

Behov flera kvinnliga förebilder i den mansdominerade branschen

Bara 27 procent av de som arbetar inom IT-branschen i Finland är kvinnor. Tittar man mera specifikt på programmerare sjunker kvinnornas andel till 10 procent enligt Roiha.

För Josefin Reuter är könsfördelningen ändå ingenting som präglat de första månaderna som kodare.

- Personligen har jag inte märkt av det så tydligt. Det finns en del kvinnor på min arbetsplats och vi har en ganska jämn fördelning. Men jag har hört att det på vissa ställen kan vara svårare.

De är framtida förebilder, till exempel för flickor i gymnasiet som funderar på vad de ska studera i framtiden

― Rasmus Roiha

På längre sikt hoppas initiativtagarna att deras kampanj ska skapa en snöbollseffekt för kvinnliga kodare.

- Om vi via det här lyckas få in 100 eller 200 kvinnor i branschen hjälper det till massor. De är framtida förebilder, till exempel för flickor i gymnasiet som funderar på vad de ska studera i framtiden, säger Rasmus Roiha vid Programvaruentreprenörerna.

Grundkurserna fylls upp på minuter

Under våren kommer åtta av Programvaruentreprenörernas drygt 600 medlemsföretag att erbjuda gratis workshops i olika tekniker.

Varje företag arrangerar minst två snabbkurser under kvällar och veckoslut. Kurserna har mellan 20 och 50 platser och konkurrensen om dem är stenhård.

En av de populäraste kurserna ordnas av Microsoft och alla 50 platser fylldes på 15 minuter. För tillfäller står över 70 personer i kö till nästa kurs.

- Vi förstod inte hur stort grej det är att bara säga att vi är här för stödja och uppmuntra kvinnor att koda. Ingen verkar ha gjort det tidigare, säger Roiha.

Platserna till kurserna går på några minuter så man måste vara mycket snabb.

― Josefin Reuter

Han uppskattar att företagen under våren kommer att kunna erbjuda workshops för cirka 500 kvinnor. Något löfte om anställning finns inte men kurserna ses ändå som en bra inkörsport, också för de som redan har erfarenhet av kodning.

- Platserna till kurserna går på några minuter så man måste vara mycket snabb. Jag är själv intresserad av att delta och ska försöka få plats på så många som möjligt, säger Josefin Reuter.

Hittills har hon inte lyckats få plats på någon av kurserna, men då anmälningen till flera kurser öppnar de närmaste dagarna kommer hon att vara beredd.

Diskussion om artikeln