Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Bästa vännen om mordet på Cecilia, 20: “Hon var den gladaste av alla”

Från 2018
Uppdaterad 07.06.2019 11:33.
Cecilia Backlund och Emmy Himmelroos.
Bildtext Cecilia Backlund och Emmy Himmelroos.
Bild: Privat.

Cecilia Backlund var 20 år när hon mördades brutalt hemma i Ekenäs av sin före detta pojkvän. Efteråt tog gärningsmannen sitt eget liv. Det var den 20 juni 2017, ett datum som aldrig kommer att glömmas i Ekenäs.

– Cissi var så levnadsglad, så positiv och sprudlande. Hon var alltid glad och full av idéer. Fast det har gått flera månader sedan mordet har jag ännu svårt att förstå att Cissi inte finns mer.

Det säger Emmy Himmelroos, Cecilia Backlunds bästa vän sedan barndomen. Hon talar ut i medierna för första gången sedan mordet i samtalsprogrammet Efter Nio på Svenska Yle.

– Vår vänskap var närmast som en syskonrelation. Vi gjorde allt tillsammans, allt från barndomens lekar till tonårstidens små problem.

"Cecilia var aldrig rädd"

Emmy Himmelroos berättar om en vänskap som var utöver det vanliga: Flickorna växte upp i varandras hus lika mycket som i sina egna, och i tonåren valde Cecilia att flytta till Ekenäs på grund av att Emmy hade flyttat dit. Gymnasiet gick de tillsammans och tillbringade många lediga stunder ihop.

Cecilia Backlund var en aktiv bloggare och lade ofta ut bilder på sig själv och på kompisgänget. De var vanliga ungdomar som festade, pluggade och hade hela livet framför sig.

Cecilia Backlund.
Bildtext Cecilia Backlund.
Bild: Privat.

Att Cecilia Backlunds liv skulle sluta som det gjorde var det ingen som hade kunnat förutse, säger Emmy Himmelroos.

– Cicci var aldrig rädd medan hon levde. Vi har talat mycket om det här i kompisgänget, om det fanns några tecken som vi borde ha sett. Vi har kommit fram till att vi inte hade kunnat ana något.

Förlorade två nära vänner i ett slag

Cecilia Backlunds ex-pojkvän var också en del av samma kompisgäng som Emmy och Cecilia. Vännerna drabbades därför av dubbel sorg, eftersom de förlorade två av sina nära vänner.

Dådet utreddes redan från början som mord, eftersom det ansågs vara både planerat och ovanligt grymt. Under dygnet som följde efter att kroppen hade hittats gick polisen ut med gärningsmannens namn och signalement, eftersom han var på fri fot och kunde vara farlig. Helikoptrar snurrade över Ekenäs ända tills man hittade ex-pojkvännen, död för egen hand.

– Jag stod nära dem båda, säger Emmy Himmelroos, och jag såg aldrig några varningstecken. Våld eller aggressioner har aldrig förekommit i vårt kompisgäng förut.

Viktigt att prata om det som hände

Händelsen har lämnat djupa spår hos invånarna i Ekenäs. Två familjer har förlorat sina barn och bägge har sin berättigade sorg. Det finns de som anser att man inte borde prata så mycket om mordet, av respekt för förövarens familj. Men Emmy Himmelroos håller inte med.

– Vi måste prata om det som hände. Det är väldigt viktigt för oss som kände Cissi. Och vi måste också minnas henne, så att hon inte bara omnämns som ett offer för något fruktansvärt utan som den fina, varma, omtänksamma människa hon var.

Kvinnodagskonsert till Cecilias minne

För att hedra Cecilia Backlunds minne, och samtidigt lyfta upp våld mot kvinnor till diskussion, kommer Kulturhuset Karelia i Ekenäs att ordna en konsert på internationella kvinnodagen den 8 mars. Konserten kallas Tribut till Cecilia Backlund. Arrangör är författaren Monika Fagerholm.

– Varför har vi så svårt att göra något åt att kvinnovåld är så vanligt i Finland? Och varför har vi så svårt att snacka om det? säger hon.

Emmy Himmelroos och Monika Fagerholm
Bildtext Emmy Himmelroos och Monika Fagerholm i Efter Nios studio.
Bild: Yle/Parad Media Oy

Enligt Monika Fagerholm är det lätt att fördöma våld mot kvinnor på ett allmänt plan, men det är inte ett särskilt effektivt sätt att förhindra att liknande saker händer i framtiden.

– Istället gäller det att fundera på om vi som samhälle, som kollektiv, har någon andel i att det gick som det gick. Och då måste man ta upp den specifika händelsen.

"Cissi hade velat ha en konsert"

Alla intäkter från konserten går till Kvinnolinjen, en kristelefon för kvinnor och flickor som har upplevt våld, hot eller rädsla.

Också Emmy Himmelroos har varit delaktig i planerandet av konserten. För henne är det viktigt att lyfta fram Cecilia Backlunds personlighet.

– Jag tror att Cissi hade velat ha det så här. Hon levde livet fullt ut, och hon var den gladaste av alla.

Efter Nio: Emmy Himmelroos & Monika Fagerholm minns mördade Cecilia Backlund - Spela upp på Arenan

Efter Nio om beteende den 5 mars. OBS! Undantagsvis sänds programmet enbart på Arenan, från och med kl 21 och framåt.

Mer om ämnet på Yle Arenan