Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wiklund i Åbo får ett rejält ansiktslyft

Från 2018
Varuhuset Wiklund vid Salutorget i Åbo
Bildtext Varuhuset Wiklund vid Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Nästan dubbelt fler hotellrum, en "prålig" takterass samt nya mötes- och underhållningstjänster. Andelslaget Turun Osuuskauppa meddelar att man kommer att storinvestera i varuhuset Wiklund under de kommande åren.

Enligt TOK ska bland annat antalet rum i hotellet ökas från 60 till cirka 110, samtidigt som samtliga utrymmen förnyas.

- Dessutom kommer det att finnas fem nya restauranger eller caféer, en prålig takterass samt nya mötes- och underhållningstjänster till hands efter renoveringen, säger TOK:s vd Antti Sippola i ett pressmeddelande.

Animerad bild på hur Wiklund kommer att se ut i framtiden.
Bildtext TOK:s visioner för Wiklund.
Bild: Turun Osuuskauppa

Enligt Sippola vill TOK i och med investeringen fortsättningsvis utveckla Åboregionen. För TOK:s handlar det om de mest betydelsefulla investeringarna i hotellverksamheten på flera årtionden, menar han.

- De här förbättringarna stöder turismbranschens förutsättningar att verka i regionen och gör Egentliga Finland till en ännu mer lockande ort, säger Sippola.

- Åbo förnyar ambitiöst området kring Salutorget och vi vill vara en del av den här processen, tillägger han.

Renovering väntar också i Hamburger Börs

TOK äger också för tillfället det andra stora hotellet vid Salutorget i Åbo, Hamburger Börs, men meddelade i oktober att man sagt upp avtalet med hotellet. Från och med juni 2019 är det Scandic som tar över hotellverksamheten.

Också där väntar en totalrenovering, och hotellet förväntas vara i bruk igen i början av år 2021.

- Vi ser fram emot att fortsätta och utveckla Hamburger Börs. Vi kommer att investera både tid och pengar för att bevara den här historiska byggnadens värde, sa Scandic Hotels vd Aki Käyhkö i oktober.

TOK:s investeringar i varuhuset Wiklund sträcker sig över de kommande fem till åtta åren. I den första fasen uppgår investeringarna till över 19 miljoner euro, meddelar andelslaget. Hotellet utvidgas under åren 2018-2019.

Byggansökan kommer att lämnas in till staden under de kommande veckorna.

Diskussion om artikeln