Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor i folkrätt: Beslut om asyl kan inte vara beroende av stödpersoners aktivism

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 09:43.
Elina Pirjatanniemi är professor vid Åbo Akademi.
Bild: Robert Seger/Moment/Åbo Akademi

- Demokratin tål, och bör tåla, också en hård och ljudlig folkopinion. Trots yttre tryck måste tjänstemän ändå agera professionellt och i enlighet med sina tjänsteskyldigheter, säger professorn i folkrätt, Elina Pirjatanniemi, om uppståndelsen i Lovisa, där invånarna motsätter sig utvisningen av en irakisk sjubarnsfamilj.

Hon understryker att beslut om asyl inte kan vara beroende av huruvida det finns aktiva människor som stöder vissa asylsökande.

- Varje asylsökande har rätt till att hans eller hennes beslut baserar sig på lagenlig individuell bedömning där all relevant fakta har utretts. Allt annat är otänkbart i en rättsstat, säger hon.

Inte ovanligt att städer stöder asylsökande

I Lovisa har också stadens ledning, med stadsdirektör Jan D Oker-Blom i spetsen kommit med ett offentligt uttalande där de stöder familjen. I ett europeiskt perspektiv är sådant inte ovanligt, menar Pirjatanniemi.

- I Europa har städer och kommuner ibland stött asylsökande till och med genom att ifrågasätta statens allmänna asylpolitik. Den nederländska staden Utrecht är ett exempel på det här. Lovisafallet är ändå lite annorlunda, då staden nu stöder en enskild familj, säger hon.

Hon ser ändå inget problem med det eftersom stadens uttalande enligt hennes bedömning är respektfullt och klokt formulerat.

- Uttalandet visar respekt för alla berörda parter: familjen, de oroliga kommuninvånarna och de myndigheter som enligt vår lagstiftning avgör frågor om asyl.

Det är fullt möjligt att kritisera Migri på ett sätt som respekterar människovärdet hos de enskilda tjänstemän som jobbar inom Migri.

― Elina Pirjatanniemi

Debatten om Lovisafamiljen går het också i sociala medier och har stundvis blivit rätt hätsk. Pirjatanniemi önskar att diskussionen kunde hållas saklig, trots att frågorna är svåra och väcker starka känslor.

- Jag förstår att många är missnöjda med Finlands nuvarande flyktingpolitik och med enskilda asylbeslut. Jag förstår också mycket väl att människor känner starkt för familjen i fråga. Men kränkande retorik gynnar ingen. Det är fullt möjligt att kritisera Migri på ett sätt som respekterar människovärdet hos de enskilda tjänstemän som jobbar inom Migri.

Här kan du se Obs debatt på samma tema:

Varför kokar det i Lovisa? - Spela upp på Arenan

Artikeln korrigerades den 2.3 klockan 9.44 och ordet niobarnsfamilj ändrades till sjubarnsfamilj.

Diskussion om artikeln