Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Patrik Laines nya hovleverantör heter Stastny – ett namn som både förpliktar och ger nostalgisk gåshud

Från 2018
Uppdaterad 03.03.2018 10:27.
Patrik Laine och Paul Stastny.
Bildtext Ett radarpar i görningen.
Bild: All Over Press / Yle

Winnipegs GM Kevin Cheveldayoff fick dagarna före trejddeadline ett sms av St. Louis GM Doug Armstrong. Meddelandet resulterade i att Jets blev trejdens största vinnare (?) och lade vantarna på Paul Stastny, Blues förste center. I Stastny har Patrik Laine och Nikolaj Ehlers fått en drömcenter – med ett släktträd och en familjeberättelse utan like i ishockeyns historia.

Redan den första matchen där trion Ehlers-Stastny-Laine spelade tillsammans blev en succé. Trots att Winnipeg till slut förlorade hegemonimötet mot Nashville med 5–6, så övertygade Jets nya tredje kedja – och det med besked:

• Stastny: 1+1, +2
• Ehlers: 1+1, +2
• Laine: 0+2, +2

Mer skulle det ha kunnat bli. Laine hade ett stolpe ut-skott som Pekka Rinne inte ens hann se och dessutom frispelade Tesomakillen Ehlers vid bortre stolpen. Ehlers tur att pricka metallbalken, den vågrätta, också känd som ribban.

Och Stastny då? Jo, förutom 1+1 vann han 15 av 19 tekningar. Det ger 73,7 procent!

Drabbningen mellan de två bästa lagen i väst var för övrigt den bästa ishockeymatchen jag har sett under säsongen 2017-2018. Rasande tempo, inkörda spelsystem, vältajmade tacklingar, många mål och exakta passningar på klubbladet gång på gång på gång.

Inte långt ifrån att ett av lagen spelar om Stanley Cup i juni.

För att sammanfatta åskådarupplevelsen som den här verkliga toppmatchen bjöd på, så skulle varken Jets eller Predators ha behövt förlängning för att slå Tysklands ishockeylandslag.

Bristen som hamnat i skymundan

Winnipeg har gått starkt hela säsongen och det har varit svårt att se några direkta brister i laget. En av ligans fem bästa målvakter, en av ligans tio bästa backuppsättningar och en offensiv armada som innehåller Mark Scheifele, Blake Wheeler, Patrik Laine, Nikolaj Ehlers med en imponerande grupp tvåvägsspelare som tillägg.

Helt enkelt en av ligans mest balanserade trupper.

Om man granskade uppställningen riktigt kritiskt så fanns där ändå en lucka som inte var fylld. Det fattades en tydlig offensivt stark andra center med specialuppgiften att fungera bra ihop med Laine och Ehlers.

Nikolaj Ehlers och Patrik Laine.
Bildtext Patrik Laine och Nikolaj Ehlers har sökt en fungerade tredje länk.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Bryan Little är centern som coachen Paul Maurice med våld försökt få att bli killen som kan leverera optimala puckar för Laines åsknedslag till skott.

Det efter att Maurice en gång för alla tycks vara övertygad om att Scheifele och Laine inte fungerar ihop – förutom i powerplay.

Men Little och Laine funkar inte alls. Little är en hårt jobbande tvåvägscenter som inte har framspel bland sina främsta styrkor. De utpräglade offensiva fyrverkeripjäserna Laine och Ehlers behöver en skicklig playmaker för att göra optimalt ifrån sig.

Pusselbiten som gör Jets komplett

Paul Stastny, 32, från St. Louis Blues är just precis och exakt vad de nordiska ungtupparna behöver mellan sig. En våldsamt spelsmart kille som vunnit en god bit över 50 procent av sina tekningar under alla sina snart tolv NHL-säsonger och tar stort ansvar defensivt

Framför allt är Stastny ändå van med att spela i en offensivt ansvarsfull roll. 635 poäng (418 assist) på 806 matcher i Colorado (2007-2014) och St. Louis (2014-2018) är en kvalitetsgaranti. Under sina två poängmässigt bästa säsonger i Colorado stod Stastny för imponerande 78 respektive 79 poäng.

I Blues förädlades han sedan till en komplett lagspelare. Den här säsongen visar saldot på 13+29 på 63 matcher och en tekningsprocent på 55,2.

Komplett är också vad Jets blir i och med Paul Stastny.

Nu har laget en första kedja med världsspelarna Scheifele och Wheeler tillsammans med unga kanonkulan Kyle Connor, och en andra produktionsmaskin i Ehlers-Stastny-Laine.

Skulle inte förvåna mig om Laine under grundseriens sista 19 matcher börjar göra mål på allvar också med fem mot fem. Och då kan det bli riktigt, riktigt många baljor för ”Pate” i slutsaldot.

Winnipeg Jets spelare firar mål.
Bildtext Winnipeg Jets blir bara starkare.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Utöver stjärnkedjorna har Winnipeg en verkligt hårt jobbande allroundkedja i Mathieu Perreault (en personlig favorit), Bryan Little, Jack Roslovic och såklart en av hela ligans bästa energikedjor i Matt Hendricks, Andrew Copp och Joel Armia.

Lägg till att backbesättningen – utökad under trejden med Joe Morrow från Montreal – som sagt är ypperlig och Connor Hellebuyck en Vezinakandidat, så kan det bli en vårfest i Manitoba som man inte sett sedan Bobby Hulls, Anders Hedbergs, Ulf Nilssons och Veli-Pekka Ketolas WHA-tider.

Pojken i USA-tröjan – pappa i Kanadas, Tjeckoslovakiens och Slovakiens

Vem är då denna Paul Stastny? Han är född i Quebec, men har levt största delen av sitt liv i USA och har dubbelt medborgarskap. Han har valt att på landslagsnivå representera USA och gjort det i fyra VM plus OS i Sotji. 37 poäng på 37 turneringsmatcher i USA-tröjan är en kvalitetsgaranti till.

Pauls slovakiske far Peter Stastny spelade däremot i Kanadas segrande Canada Cup-lag 1984, i sällskap av bland andra Wayne Gretzky, Mike Bossy och Mark Messier. Med den sistnämnda spelade Stastny också några matcher i samma kedja.

Peter Stastny hade åtta år tidigare, i den första Kanadacupen, representerat Tjeckoslovakien. Och hörde också till det legendariska tjeckoslovakiska laget som två VM-turneringar i rad kuvade Sovjet och vann guld större än livet.

Den skicklige centern bidrog stort med sammanlagt 19 poäng i de 20 turneringsmatcherna som resulterade i dubbla VM-guld 1976 och 1977.

Peter Stastny, OS 1980.
Bildtext Pauls far Peter Stastny är en verklig hockeylegendar.
Bild: All Over Press

Mellan Canada Cup 1976 och 1984 hann Peter Stastny också med att vinna OS-brons och spela fyra säsonger i NHL för Quebec Nordiques.

Inte bara spela för övrigt: 178 mål + 313 assist, alltså 491 poäng på 312 matcher är ett förstummande saldo.

Stastny – namnet på hockeyns oöverträffade sannsaga

Men framför allt hade han lyckats med konstycket att hoppa av från Tjeckoslovakien och ta sig till Kanada efter skeden som skulle passa in i en James Bond-film.

Peter och hans yngre bror Anton (också landslagsspelare) hade redan planerat tillsammans med NHL-laget Quebec Nordiques chefer, Marcel Aubut och Gilles Leger, att hoppa av under OS i Lake Placid 1980. De minutiöst jobbande tjeckiska OS-lagets politruker tog ändå udden ur den tanken.

I augusti samma år deltog bröderna med sitt klubblag Slovan Bratislava i EM för klubblag i österrikiska Innsbruck. Trots att Tjeckoslovakiens säkerhetstjänst anade att något var på gång lyckades Peter med hustru och lillebror Anton rymma till frihet.

Helt utan hjälp gick det inte. Förutom Aubut och Leger, som fanns på plats i Innsbruck, fick trion på rymmen hjälp av Kanadas ambassad i Wien, den lokala polisen(!), Kanadas försvarsminister Gilles Lamontagne, immigrationsministern Lloyd Axworthy och kanadensiska ishockeyförbundets Douglas Fisher.

Rutten gick från Innsbruck till Wien, därifrån till Amsterdam och slutligen till Kanada.

Bröderna återförenas i Quebeq

Den äldre brodern Marian – dubbel VM-guldmedaljör precis som Peter – hade inga möjligheter att följa med sina bröder. Hans fru och tre barn fanns hemma i Bratislava. Marian och familjen hamnade i onåd och fick uppleva diverse obehagligheter. Otroligt nog lyckades familjen ändå hoppa av drygt ett år senare.

Resan gick via Ungern och Jugoslavien till den kanadensiska ambassaden i Wien. Därifrån fixade Nordiqueschefen Aubut flyget till Kanada med hjälp av sina politiska kontakter.

Därmed var slutet på äventyret som direkt ur en Disneyfilm: Tre otroligt talangfulla bröder, som i OS 1980 tillsammans stått för 33 poäng på 6 matcher, återförenades i Quebecs NHL-lag och dessutom igen i samma kedja.

Och såklart gjorde de dundersuccé från första nedsläpp.

Anton stod för 636 poäng på 650 matcher under sin nio år långa NHL-karriär. Marian gjorde 89 poäng direkt under sin första säsongs första 60 matcher (1981-1982).

För hans del tog sagans sötaste del slut där, då en svår axelskada förstörde säsongen och hindrade honom från att nå sin tidigare nivå.

Några poängmässigt goda säsonger gjorde han i alla fall och slutsaldot 294 poäng på 322 NHL-matcher är ju lysande.

Paul Stastnys far Peter då – ja, han var ett helt eget kapitel.

Bara Gretzky större under 1980-talet

Peter Stastny hörde hela 1980-talet till NHL:s absolut bästa spelare. Under första halvan av årtiondet vara det bara Wayne Gretzky och Mike Bossy som gjorde fler poäng. Till exempel ”nittionians” högra hand Jari Kurri blev mellan 1980 och 1984 distanserad av Stastny med drygt 100 poäng.

Inte att undra på att kanadensiska ishockeyförbundet inför Canada Cup 1984 ville se till att den mellersta av de tre bröderna Stastny fort blev medborgare.

Till Stastnys milstolpar hör att han blev första nykomling att göra över 100 poäng (109/1980-1981). Han var också en av fyra spelare att överskrida 1000 poäng (1059) under 1980-talet – Gretzky fanns som enda spelare före honom i den statistiken.

Paul Stastny.
Bildtext Paul Stastny har en bit upp till pappas meriter.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Kanske mest talande för en hurdan spelare det var fråga om är ändå att av alla spelare som någonsin spelat i NHL är det bara Gretzky som kommit upp i 300 poäng på färre matcher. 159 matcher tog det för ”The Great One”.

Andraplatsen delar Peter Stastny – med Mario Lemieux. 300 poäng på 186 matcher.

Sammanlagt noterade centern Stastny 1239 poäng på 977 NHL-matcher. I slutspelet blev saldot 105 poäng på 93 matcher. År 2017 blev han vald till en av NHL:s 100 största spelare under ligans första 100 år.

Inte nog med det ...

Den som känner till sannsagan om Peter Stastny vet också att då Slovakien blev självständigt 1993 fick stjärnspelaren äntligen representera sitt egentliga hemland.

Som 37-åring spelade han för Slovakien i OS i Lillehammer 1994 med kaptenens C på bröstet. Och inte bara spelade – 5+4 på åtta matcher i Slovakiens debut på den olympiska scenen.

Peter Stastny är den enda spelaren i hockeyhistorien som spelat i storturneringar för tre olika nationer.

Namnet förpliktar

Ute på isen under en match är Peters son Paul ”bara” en proffsig och erfaren NHL-center bland många andra. Men namnet på ryggen gör honom till en levande påminnelse om hur hårda tider forna östblocksidrottare genomlevt.

Hela livet stod på spel för den som försökte tränga igenom järnridån för att få leva sin dröm i en friare värld.

Och trots att han levt en totalt annorlunda ungdom än sin far, så finns det något över sättet som Paul Stastny tar tekningar, plikttroget backcheckar eller gör ett klokt beslut med pucken, som vittnar om en djup respekt och kärlek för spelet.

Känslor som kanske gått i arv från en generation för vilken glädjen av att spela ishockey hämtade ljus, hopp och självkänsla till uppväxtåren i en förtryckt nation.

Svårt att tänka sig en bättre centerdirigent och spelmässig mentor för en 19-årig skyttekung, som nödvändigtvis inte har så mycket respekt för någonting överhuvudtaget.

Källor: eliteprospects.com, NHL.com, wikipedia.com, the canadian encyclopedia.ca, iihf.com