Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äktenskapsfrågan kan ha avgjort ärkebiskopsvalet

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 06:21.
Björn Vikström och Tapio Luoma.
Bildtext Björn Vikström och Tapio Luoma.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Tapio Luoma besegrade sin motkandidat Björn Vikström i ärkebiskopsvalet. Lucas Snellman, sakkunnig vid kyrkostyrelsen, analyserar resultatet.

Vid en första anblick kan de två kandidaterna i ärkebiskopsvalets andra omgång verka rätt lika. De är i ungefär samma ålder, de har lång församlingserfarenhet och de har varit biskopar i flera år.

Men trots det finns det skillnader mellan segraren Tapio Luoma och den goda tvåan Björn Vikström.

Lucas Snellman, präst och sakkunnig vid kyrkostyrelsen, tror att en detalj kan ha varit helt avgörande i valet.

- De har lite olika teologisk profilering, speciellt i äktenskapsfrågan. Jag tror att det var just den frågan som påverkade valresultatet, säger Snellman.

Diskussionen har gått het kring om kyrkan ska viga samkönade par eller ej. Även förslaget att kyrkan ska avstå från sin vigselrätt har dryftats.

Prästen Lucas snellman framför ett vinterlandskap
Bildtext Lucas Snellman.
Bild: Yle/Björn Karlsson

- Vikström har väldigt tydligt sagt att han önskar att kyrkan rätt snart fattar ett beslut. Luoma har däremot sagt att det får ta den tid som behövs, förklarar Snellman.

Att just frågan om samkönade vigslar kan vara så avgörande i ett ärkebiskopsval är inte konstigt, om man frågar Lucas Snellman.

- De som hade rösträtt i det här valet är sist och slutligen en ganska konservativ skara. För dem blev Tapio Luoma uppenbarligen ett tryggare alternativ. Han har profilerat sig som en medelväg och tydligen bar det frukt.

Kan diplomaten ena kyrkan?

Snellman beskriver Luoma som den försiktigare och mer diplomatiske kandidaten av de två. Det kan bli knepigt när Luoma ska ge sig in i samhällsdebatten med ärkebiskopligt mandat.

- Jag uppfattar ärkebiskopen som en vägvisare i värdefrågor. Han ska vara beredd att ganska snabbt formulera svar i aktuella ämnen. Han kan inte alltid vänta på vad flocken tycker.

Åbo domkyrka
Bildtext Åbo domkyrka.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Att välja en ledare för hela evangelisk-lutherska kyrkan kan vara kvistigt, om man vill ha en person som ska ena hela kyrkan.

Snellman konstaterar att det är svårt att hitta en ledare som inte delar åsikterna i någon fråga.

- Det blir intressant att se hur långt det är möjligt för Luoma att följa medelvägen, och bära den här enande rollen.