Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Månadens Bergmansamtal med Wiktor Ericsson

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Månadens Bergmansamtal kommer bland annat att handla om humoristen och skräckmästaren Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman är ungefär som Astrid Lindgren, en stor kulturpersonlighet som alltid funnits där, och Fanny och Alexander är lite som vårt nationalepos. Det säger Wiktor Ericsson, regissör och manusförfattare och gäst i Månadens samtal om Bergman.

-Jag hör till den generationen som har ett mindre infekterat förhållande till Bergman än vad tidigare generationer haft.

Det var så många som fick stå i skuggan av Bergman, förklarar Ericsson, för Bergman tog så mycket plats.

Wiktor Ericsson har gått på Dramatiska Institutet, jobbat med TV, gjorde sin långfilmsdebut med Jordgubbslandet och skriver just nu på en tv-serie och förbereder inspelningen av nästa långfilm.

Närbild på Wiktor Ericsson.
Bildtext Månadens Bergmangäst är Wiktor Ericsson.
Bild: Wiktor Ericsson

En bortglömd sak med Ingmar Bergman är att han kunde vara väldigt rolig, säger Ericsson. Nästan alla hans filmer innehåller humor. Scener ut ett äktenskap tycker jag är vansinnigt rolig och jag uppskattar hans svarta humor.

Bergman gillade helt enkelt att skämta och han gjorde också en del lättsamma saker, speciellt under början av sin karriär. Men man associerar honom lätt med de tunga filmer som han gjorde på 1960-talet.

-Det händer så lätt att vi ofta övervärderar tragedin framför komedin, säger Ericsson. Vi tror det är finare att göra nåt allvarligt. Men då glömmer man bort att det är jättesvårt att göra komedi så att det kommunicerar.

Bergman är också en fantastisk skräckfilmsregissör poängterar Ericsson. Det finns få filmare som har förmågan att skrämma med små medel men det kan Bergman. Viskningar och rop har jag svårt att se för att den är så otäck, liksom också Persona, avslöjar Ericsson.

Från och med klockan 16.30 kan du följa diskussionen med Wiktor Ericsson - på plats på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.